Terug

Volg Vandaag Inside

Europese voetbalclubs bang voor liquiditeitsproblemen

Europese voetbalclubs bang voor liquiditeitsproblemen

8 sep 2020, 16:39

Heel wat Europese voetbalclubs kunnen komend seizoen wellicht niet meer aan hun financiële verplichtingen voldoen. Die onheilspellende boodschap had voorzitter Andrea Agnelli van de ECA, de associatie van Europese topclubs, dinsdag tijdens een virtuele vergadering. 'De inkomsten gaan dramatisch afnemen en dat kan voor de meeste clubs tot een liquiditeitscrisis leiden', zei de Italiaan, tevens voorzitter van Juventus.

Agnelli wees op een onderzoek dat de ECA eerder deze zomer had gedaan. Na een steekproef onder clubs uit tien Europese competities, waaronder ook de Nederlandse eredivisie, concludeerde de associatie dat de coronacrisis in de komende twee seizoenen gaat leiden tot 4 miljard euro aan inkomstenverlies.

'Volgens de FIFA komt dit voor 90 procent voor rekening van de clubs', zei Agnelli. 'Wat ons allemaal verbindt, of we nu een topclub, een middelgrote of een kleine club zijn, is dat we allemaal stadions hebben die ons inkomsten bezorgen. Maar die inkomsten zijn zo goed als verdwenen.'

Bij de ECA zijn bijna 250 clubs uit Europa aangesloten, waaronder Ajax, AZ, Vitesse, FC Twente, FC Utrecht, Feyenoord, PSV en sc Heerenveen. Voor het eerst vergaderden de leden van de ECA via een videoverbinding met elkaar. Ook voorzitter Aleksander Ceferin van de Europese federatie UEFA hield vanuit zijn werkkamer een speech.

'Zelfs als we schrijvers zouden zijn, hadden we niet genoeg fantasie gehad om het verhaal van de afgelopen maanden te bedenken', zei Ceferin. 'Maar het voetbal is weer terug. Nog niet zoals normaal, maar hopelijk is dat snel weer zo. Van IJsland tot Kazachstan en terug naar Portugal, overal wordt weer gevoetbald. Het is een mirakel. Voetbal is niet het belangrijkste in de wereld, maar miljoenen harten kloppen daar wel voor. Als we verenigd zijn, gaat het voetbal overwinnen.'

Sportmarketeer Chris Woerts voorspelde eerder in Veronica Inside dat de financiële klap voor betaald voetbalclubs volgend jaar pas komt. Bekijk hieronder het fragment.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.