Terug

Volg Vandaag Inside

Europese overwintering PSV doet vooral directeur Gerbrands goed

Europese overwintering PSV doet vooral directeur Gerbrands goed

4 dec 2020, 13:02

Het was op een warme dag in juni vorig jaar, dat Toon Gerbrands op sportcomplex De Herdgang een groep journalisten de plannen van PSV voor de komende jaren presenteerde. 'Visie 2030' heette het. Met als eerste concrete doelstelling dat PSV in 2023 bij de beste 32 clubs van Europa moet horen. Zo ver is PSV nog lang niet, maar de Eindhovenaren zorgden donderdag voor het eerst in vijf jaar wel voor Europese overwintering. Niet in de gedroomde Champions League, maar in de veel kleinere Europa League.

Op het moment dat Gerbrands de plannen ontvouwde, was PSV in de eredivisie net met een enorm puntenaantal (83) achter het ongenaakbare Ajax (86 punten) geëindigd. "In 2023 worden er allerlei keuzes gemaakt. Als je dan bij de eerste 32 clubs op de ranglijst zit, heb je grote kans dat je in de Champions League komt", zei Gerbrands. "Dat doen wij altijd op onze eigen manier. We lopen er niet elke dag mee te koop, maar de helft van de landstitels in de 21e eeuw zijn door ons gewonnen. Wij moeten als club op weg naar de derde ster op ons shirt. We hebben niet alles met geld kunnen winnen, maar door onze eigen keuzes en ons eigen beleid."

Gerbrands had toen nog geen idee wat voor seizoen PSV tegemoet zou gaan. De start was nog wel aardig, maar na het wegvallen door blessures van enkele bepalende spelers zakte PSV heel ver weg. Na een nederlaag halverwege december bij Feyenoord (3-1), stuurde Gerbrands clubicoon Mark van Bommel na een dramatische reeks (met twee zeges in twaalf wedstrijden) weg. Het was de moeilijkste beslissing uit zijn loopbaan, zei hij.

Het stilleggen van de competitie vanwege het coronavirus, gaf het dolende PSV even rust. Om de doelstellingen uit 'Visie 2030' te bewerkstelligen, kwamen PSV en Gerbrands uit bij een buitenlandse trainer, Roger Schmidt. De Duitser werd al snel duidelijk gemaakt dat goed presteren in de Europa League dit seizoen prioriteit heeft. Ook Schmidt zal zijn geconfronteerd met de woorden van Gerbrands: "We hebben ons er al lang bij neergelegd dat we het verschil met de Europese topclubs niet meer gaan overbruggen. Zelfs als wij ons budget zouden verdubbelen, ben je nog niet in de buurt van de grootste clubs. Die top zestien gaan wij niet aanvallen. Daar onder zitten onze kansen, in de subtop. We moeten proberen daar terecht te gaan komen. Voor een Nederlandse club zou dat mogelijk moeten zijn. We moeten daarvoor wel alle zeilen bijzetten", vertelde hij de journalisten op De Herdgang.

Dat het PSV menens was, werd al duidelijk in de voorronden van de Europa League. Waar de Eindhovenaren zich drie jaar geleden onder leiding van Phillip Cocu nog lieten verrassen door NK Osijek uit Kroatië, nam PSV de wedstrijden in de kwalificatie nu wel heel serieus. Datzelfde gold voor de groepsfase. Schmidt gaf zondag bijna zijn gehele basisploeg rust in het duel met Sparta Rotterdam (1-0 winst) in de Eredivisie en kreeg daarop veel kritiek. Donderdag haalde hij bij Granada een beetje zijn gelijk, vermoedelijk vooral tot opluchting en blijdschap van Gerbrands. PSV is voor het eerst in vijf jaar ook na de winterstop nog actief in een Europees clubtoernooi en zette daarmee een voorzichtige stap op weg naar aansluiting met de Europese subtop.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.