Terug

Volg Vandaag Inside

Eredivisieclubs beginnen met veel onzekerheden aan nieuwe seizoen

Eredivisieclubs beginnen met veel onzekerheden aan nieuwe seizoen

10 sep 2020, 11:30

PSV'er Denzel Dumfries maakte zondag 8 maart in de uitwedstrijd tegen FC Groningen (0-1) het voorlopig laatste doelpunt in de eredivisie. Na een pauze van ruim een half jaar wordt de bal komend weekeinde eindelijk weer aan het rollen gebracht. Dat doen de eredivisieclubs met veel zorgen en vraagtekens.

Welke gevolgen gaat het coronavirus binnen selecties nog hebben? Vanaf wanneer zijn meer supporters welkom? En hoe ontwikkelt de transfermarkt zich de komende periode? Pas in oktober weten de clubs hoe hun selectie er definitief uitziet, tot die tijd zal het onrustig blijven.

De KNVB is er alles aan gelegen het seizoen volgens planning te laten verlopen. Als een van de weinige competities in Europa werd de eredivisie vanwege het coronavirus vorig seizoen definitief beëindigd. De Nederlandse clubs bleken nadien allesbehalve eensgezind, het was over bijna de gehele linie ieder voor zich. FC Utrecht, SC Cambuur en De Graafschap, voor wie het stoppen van de competities de grootste gevolgen had, stapten naar de rechter. AZ probeerde via de UEFA, tot woede van bestuurder Michael van Praag, in plaats van Ajax rechtstreeks toegang te krijgen tot de Champions League. PSV-directeur Toon Gerbrands haalde op zijn beurt hard uit naar de KNVB. 'We missen duidelijk leiderschap. Wij discussiëren hier alles weg, we sluiten compromissen of we gaan stemmen. Als deze crisis iets heeft bewezen, is dat dit model niet werkt. Polderen kan goed zijn, maar soms heb je gewoon leiderschap nodig.'

Nu moet het anders en beter, zoveel is de KNVB na enkele turbulente en chaotische maanden duidelijk. De reglementen zijn aangepast en voorzien nu wel in grote onvoorziene omstandigheden, liet directeur Eric Gudde woensdag weten. 'We zullen er altijd alles aan doen om de competities uit te spelen, maar mocht dat onverhoopt niet lukken, dan staat nu in elk geval vast hoe we de competities gaan afronden.' Eerder liet de KNVB weten dat wedstrijden in principe niet worden uitgesteld. De enige uitzondering op die regel is wanneer een club geen selectie op de been kan brengen. De start is wat dat betreft ongelukkig, omdat maandag pas werd besloten het openingsduel tussen Utrecht en AZ uit te stellen om AZ meer voorbereidingstijd te geven op het Champions League-duel met Dinamo Kiev.

De topwedstrijden en derby's zijn allemaal ingepland in 2021, in de hoop dat dan weer meer toeschouwers welkom zijn bij de wedstrijden, een belangrijke bron van inkomsten voor de clubs. Maar dat lijkt nu nog allerminst zeker. Op de transfermarkt was vanwege het pas laat afronden van de meeste competities lang stil, maar er komt de laatste weken steeds meer beweging. De transfermarkt is in de meeste competities tot begin/half oktober open, dan is de eredivisie al een maand onderweg. Ajax stelde enkele topspelers die een transfer naar het buitenland willen maken een soort deadline. Maar hoe lastig wordt het voor Nederlandse clubs om daaraan vast te houden als de transfercarrousel in grote competities echt op gang komt? PSV-trainer Roger Schmidt lijkt daar al mee te maken te krijgen. Sam Lammers maakte in de voorbereiding veel indruk op de Duitser en stevende af op een basisplaats. Tot Atalanta zich meldde en de aanvaller nu graag de overstap naar de Serie A wil maken.

Saai en voorspelbaar lijkt het nieuwe seizoen daarmee niet te worden, al had de echte voetballiefhebber waarschijnlijk gehoopt dat daar andere oorzaken en omstandigheden aan ten grondslag hadden gelegen dan nu het geval is. Het wordt een jaartje aanpassen, op vele vlakken. Maar gevoetbald wordt er weer.

Bekijk hieronder de nieuwste editie van Koffie met Kieft over de start van het nieuwe voetbal- en Veronica Inside-seizoen.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.