Engeland van Wiegman overrompelt Noorwegen op EK met recordzege

11 juli 2022, 23:18

Engeland heeft op het EK voetbal voor vrouwen Noorwegen ingemaakt en zich verzekerd van een plek in de kwartfinales van het toernooi in eigen land. De ploeg van bondscoach Sarina Wiegman won in een vol stadion in Brighton met liefst 8-0. Bij rust leidde de thuisploeg al met 6-0. Het was een recordscore in de historie van het EK voetbal.

Het was de tweede groepswinst voor de toernooifavoriet. Engeland rekende eerder zuinig af met Oostenrijk (1-0). Wiegman zag haar team in die eerste wedstrijd nog slordig omspringen met de kansen, maar tegen Noorwegen was er geen houden aan. Zeker in de eerste helft was bijna elke kans een goal.

Georgia Stanway opende na ruim 10 minuten de score door een strafschop snoeihard voorbij de Noorse keepster Guro Pettersen te schieten. Amper drie minuten later was het al 2-0 via Lauren Hemp. Vervolgens scoorden spits Ellen White en rechtsbuiten Beth Mead ieder twee keer in de eerste helft.

In de tweede helft stokte de productie, maar Engeland liet nog steeds vloeiende aanvalscombinaties zien. Invalster Alessia Russo nam na 66 minuten de zevende goal voor haar rekening. Mead mocht even later aanleggen voor de achtste goal en haar derde van de wedstrijd.

In de andere wedstrijd uit groep A was Oostenrijk met 2-0 te sterk voor Noord-Ierland. Het was voor de Oostenrijkers hun eerste EK-zege ooit. Katharina Schiechtl en Katharina Naschenweg maakten de doelpunten.

Oostenrijk en Noorwegen spelen in de derde groepswedstrijd om een plek bij de laatste acht. Noord-Ierland is na twee nederlagen uitgeschakeld.