Terug

Volg Vandaag Inside

'Eindelijk geeft Eric Gudde toe dat hij over het reglement heeft gelogen'

'Eindelijk geeft Eric Gudde toe dat hij over het reglement heeft gelogen'

9 sep 2020, 23:33

Algemeen directeur Eric Gudde van de KNVB geeft eigenlijk toe dat hij over de regels heeft gelogen toen hij Ajax en niet AZ als koploper van het afgebroken seizoen in de eredivisie aanwees. Dat zegt Karim Aachboun, juridisch adviseur van AZ, in een reactie op de manier waarop de KNVB woensdag een reglement voor het stopzetten van de competities heeft vastgesteld.

Aachboun stond AZ bij in een poging het besluit van de KNVB ongedaan te maken. De club uit Alkmaar stapte naar de UEFA omdat AZ vond dat niet het doelsaldo maar het onderlinge resultaat de doorslag moest geven. Ajax en AZ stonden in punten gelijk toen de competitie werd afgebroken vanwege het coronavirus. Ajax had een beter doelsaldo en mag daarom aan de groepsfase van de Champions League deelnemen. AZ won beide competitieduels met Ajax maar moet via de voorronden de groepsfase zien te bereiken.

AZ wees bij de UEFA op de situatie in de Franse competitie, waar normaal gesproken het doelsaldo ook bepalend is bij een gelijke stand. De Fransen gaven in dit uitzonderlijke geval echter het onderlinge resultaat voorrang. AZ vroeg aan de UEFA of de KNVB of de Franse bond goed heeft gehandeld maar kreeg nooit antwoord van de Europese voetbalbond. "Dat de UEFA niet schriftelijk heeft gereageerd, geeft al aan hoe politiek gevoelig dit is geweest. De UEFA wilde geen keuze maken tussen de Franse voetbalbond of KNVB", stelt Aachboun.

Om duidelijkheid te scheppen heeft de KNVB nu een reglement voor het stopzetten van de competities opgesteld. In de nieuwe reglementen staat nu dat alle uitslagen worden geschrapt als de competitie nog niet halverwege is. In de eredivisie gaat het om zeventien speelronden en in de eerste divisie om negentien.

Als er wel meer dan de helft van het reguliere aantal wedstrijden is gespeeld, wordt er een ranglijst opgemaakt op basis waarvan de Europese tickets worden verdeeld. Er vindt dan alleen promotie en/of degradatie plaats door de teams die op het moment van voortijdig stoppen al onherroepelijk zijn gepromoveerd of gedegradeerd.

Ook is alleen sprake van een kampioen als het desbetreffende team op dat moment al onherroepelijk kampioen is. In het geval dat alle teams ten minste 85 procent van de wedstrijden hebben gespeeld, wordt op basis van de ranglijst bepaald wie kampioen is, wie promoveert of degradeert en wie zich kwalificeert voor Europees voetbal.

"Ik heb in juli al gezegd dat het reglement van de KNVB niet in een coronasituatie voorziet, omdat de pandemie een onvoorziene omstandigheid is die zich nooit eerder heeft voorgedaan" stelt Aachboun. "Gudde heeft Ajax als koploper aangemerkt op basis van een reglement dat niet in de pandemie voorziet. Eindelijk geeft Eric Gudde toe dat hij over het reglement heeft gelogen. Want waarom zou Gudde nu anders met een reglementswijziging komen als je van mening bent dat het terecht is dat Ajax als koploper is aangemerkt? En op basis van welk ‘voorziene’ reglement is Ajax als koploper aangemerkt? Door deze reglementswijziging is er voor het nieuwe seizoen nu wel meer duidelijkheid gekomen. Het juridisch steekspel was niet nodig geweest als de KNVB netjes het gesprek was aangegaan en AZ niet had genegeerd."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.