Terug

Volg Vandaag Inside

Draghi stapt op als premier van Italië

Draghi stapt op als premier van Italië

14 juli 2022, 19:11

Mario Draghi stapt op als premier van Italië. De 74-jarige politicus heeft zijn ontslag aangeboden nadat een coalitiepartij een cruciale stemming had gemeden.

Draghi's regering had eerder op de dag een vertrouwensstemming in het parlement gewonnen, maar coalitiepartij Vijfsterrenbeweging weigerde deel te nemen. Draghi had vooraf gezegd dat hij geen regering wil leiden zonder steun van de Vijfsterrenbeweging, die tot voor kort de grootste partij in het parlement was. 'De coalitie van nationale eenheid die deze regering steunde bestaat niet langer', zei hij.

De stemming ging onder meer over een miljardenpakket dat de hoge energieprijzen en de inflatie draaglijker moet maken voor de bevolking. De Vijfsterrenbeweging van oud-premier Guiseppe Conte zei het plan onvoldoende te vinden, en voegde daaraan toe dat het de partij niet ging om vertrouwen in de regering.

Draghi, oud-president van de Europese Centrale Bank, kwam vorig jaar februari aan de macht en was de zesde premier in Italië in de afgelopen tien jaar.

Vorige week kondigde de Britse premier Boris Johnson zijn vertrek aan. Hij deed dat toen bewindslieden massaal opstapten uit onvrede over zijn leiderschap. Johnson, die als premier werd geteisterd door een reeks schandalen, wil aanblijven totdat er een vervanger is gekozen.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.