Dortmund verspeelt titel op laatste speeldag, Bayern kampioen

27 mei 2023, 16:32

Borussia Dortmund is er niet in geslaagd voor het eerst sinds 2012 de Duitse landstitel te winnen. De koploper wist op de laatste speeldag in eigen stadion niet te winnen van FSV Mainz: 2-2. Bayern München versloeg FC Köln (1-2) en eindigde daardoor alsnog als eerste met 71 punten. Dortmund heeft ook 71 punten, maar een minder goed doelsaldo. Invaller Jamal Musiala schoot Bayern in de 89e minuut naar het kampioenschap.

Voor Bayern München is het de elfde landstitel op rij en de 33e in totaal. Verdediger Matthijs de Ligt en middenvelder Ryan Gravenberch hadden tegen Köln een basisplaats, net als de Marokkaanse oud-Ajacied Noussair Mazraoui. Daley Blind, in de winterstop overgenomen van Ajax, bleef op de reservebank zitten.

(Tekst gaat verder onder de tweet.)

Kingsley Coman opende al in de 8e minuut de score voor Bayern. De Fransman krulde de bal fraai in de verre hoek. De spelers van Bayern kregen daarna al snel mee dat het misging voor Dortmund, waar aanvaller Donyell Malen in de basis stond. De Noor Andreas Hanche-Olsen kopte Mainz na een kwartier spelen uit een corner op voorsprong. Borussia Dortmund leek snel langszij te komen, maar de voormalig Ajax-spits Sébastien Haller wist een makkelijk gegeven strafschop niet te benutten. Doelman Finn Dahmen kon vrij eenvoudig stoppen.

Mainz sloeg in de 24e minuut via Karim Onisiwo wel weer toe: 0-2. Dortmund wist pas in de tweede helft de druk echt op te voeren. Het duurde tot de 69e minuut voordat de Portugees Raphaël Guerreiro met een laag schot via de binnenkant van de paal scoorde (1-2). De supporters van Dortmund konden kort daarna weer juichen toen ze hoorden dat Köln via een benutte penalty van Dejan Ljubicic langszij was gekomen bij Bayern: 1-1.

Musiala redde de regerend kampioen alsnog. De vervanger van Mazraoui stond pas net in het veld toen hij raak schoot (1-2). Dortmund maakte diep in blessuretijd via Niklas Süle nog wel gelijk (2-2), maar de winnende treffer viel niet meer.