Terug

Volg Vandaag Inside

Dit verdient een Nederlandse atleet aan een Olympische medaille in Peking

Dit verdient een Nederlandse atleet aan een Olympische medaille in Peking

10 feb 2022, 18:02

De Olympische Spelen in Peking zijn bijna een week geleden van start gegaan en de Nederlandse enclave doet het buitengewoon goed met een notering in de top van het medailleklassement. Atleten zien het toernooi als dé uitgelezen mogelijkheid om te werken aan hun bekendheid, waarmee zij indirect sponsorinkomsten binnenhalen. Echter kunnen Olympiërs ook rekenen op een fijne financiële toelage wanneer zij het podium weten te bereiken.

De Olympische Spelen worden georganiseerd door het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Bonussen worden uitgekeerd door de nationale sportbonden. Voor Nederland is dit het NOC*NSF, de Nederlandse tak van het IOC. Zij mogen van het Olympisch Comité zelf bepalen welk bedrag zij uitkeren voor prestaties op de Spelen. Het NOC*NSF keert haar atleten maar liefst 30.000 euro uit voor een gouden medaille, 22.500 euro voor een zilveren medaille en 15.000 euro voor een bronzen plak.

Deze bonussen gelden echter alleen voor de eerste medaille. Een tweede gouden medaille levert een sporter namelijk nog 20.000 euro op, terwijl een atleet bij een derde gouden plak 10.000 euro mag bijschrijven. Voor teamprestaties gelden weer andere regels. Daarvoor maakt het NOC*NSF een berekening om tot de bonussen per atleet te komen.

Nederlandse sporters kunnen dus een fijne bonus tegemoet zien als zij Olympisch eremetaal winnen. Echter kijken de atleten van TeamNL wellicht ietwat jaloers naar de bonusregeling in andere landen. Een gouden medaille levert een sporter uit Hong Kong bijvoorbeeld 560.000 euro op terwijl Turkse atleten maar liefst 334.000 euro kunnen bijschrijven.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.