Terug

Volg Vandaag Inside

Niet Johan Derksen maar Lale Gül wint NS Publieksprijs

Niet Johan Derksen maar Lale Gül wint NS Publieksprijs

17 nov 2021, 19:55

Lale Gül heeft met haar debuutroman ‘Ik ga leven’ de NS Publieksprijs 2021 gewonnen. Dat is woensdagavond bekendgemaakt bij M

De winnares komt uit een streng-islamitisch gezin in Amsterdam-West. In februari van dit jaar deed ze haar autobiografische boek het licht zien, waarin ze afstand neemt van haar strenge opvoeding. De publicatie oogstte veel respect, maar ook kritiek en zelfs bedreigingen. Die hadden een grote impact op de jonge schrijfster, ze moest zelfs onderduiken.

De andere door de organisatie van de verkiezing genomineerde boeken waren Derksen van Michel van Egmond en Antoinnette Scheulderman, Bonuskind van Saskia Noort, Martien van Jan Dijkgraaf, Opgewekt naar de eindstreep van Hendrik Groen en Wen er maar aan van Maike Meijer.

Lezers kunnen ook zelf een boek kiezen om op te stemmen. In deze 'vrijekeuzecategorie' werd het vaakst gestemd op het boek Ziek gelukkig van RTL Boulevard-verslaggever Ruud ten Wolde. Ten Wolde overleed in oktober, 29 jaar oud, aan kanker. Familie en vrienden begonnen een onlinecampagne om hem de NS Publieksprijs te bezorgen.

Ondanks dat de winst niet naar de biografie ‘Derksen’ gaat, zal Johan tevreden zijn met de uitslag. De analist riep onlangs op om te stemmen op het boek van Gül. ‘Ik vind dat een heel moedig boek. In haar eigen cultuur zo’n kritisch boek maken… ik vond het fantastisch’, aldus Johan. 

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.