Terug

Volg Vandaag Inside

Gaat het EK door of wordt het verplaatst naar 2021?

Gaat het EK door of wordt het verplaatst naar 2021?

EK voetbal

13 mrt 2020, 10:46

Gaat het Europees kampioenschap voetbal op 12 juni gewoon van start of wordt de rentree van Oranje op een grote eindronde vanwege het coronavirus met nog een jaar uitgesteld? Over die vraag vergadert de UEFA dinsdag via een videoverbinding met vertegenwoordigers van alle 55 aangesloten Europese bonden.

Directeur Eric Gudde van de KNVB wil logischerwijs niet vooruitlopen op de uitkomst van de conferentie, maar zegt "draconische maatregelen" zeker niet uit te sluiten. Het EK zou de 24 deelnemers langs twaalf landen brengen, met een enorme stroom aan reizende fans als gevolg. De openingswedstrijd is uitgeschreven in Rome, de hoofdstad van het land dat in Europa het zwaarste door het coronavirus is getroffen.

Medici hebben goede hoop dat het besmettelijke virus over drie maanden verdreven is uit Europa. In China is de epidemie na twee maanden over het hoogtepunt heen en vaak verspreiden virussen zich minder snel als de zon vaker schijnt. Maar de UEFA moet meer problemen oplossen.

Vier tickets

Zestien landen strijden nog om de laatste vier tickets voor het EK. Zij zouden die plekken eind deze maand verdelen tijdens de play-offs. Het is hoogst onzeker of die duels zelfs zonder publiek kunnen doorgaan. Daarnaast is het onduidelijk of verschillende grote nationale competities en de Champions League en Europa League voor het EK wel zijn afgewerkt, nu er niet gevoetbald mag worden en spelers in quarantaine zitten.

Oranje miste het EK van 2016 en WK van 2018 en zou met drie groepsduels in de Johan Cruijff ArenA terugkeren op een grote eindronde. Ook in Barcelona zijn de goede prestaties van Ronald Koeman met het Nederlands elftal opgevallen. De bondscoach is nog steeds in beeld bij de kampioen van Spanje en heeft in zijn contract laten opnemen dat hij Oranje na het EK voor zijn droomclub mag verlaten. Wat gebeurt er als Barcelona zich komende zomer opnieuw voor hem meldt, maar het EK met een jaar is uitgesteld?

Voor Oranje een pluspuntje

Sportief gezien komt het Oranje niet eens zo slecht uit als de Europese eindronde een jaartje later wordt afgewerkt. Het is namelijk nog steeds onduidelijk of Memphis Depay, Donyell Malen en Steven Bergwijn over drie maanden fit zijn. Zonder die drie spitsen mist het Nederlands elftal wel heel veel schotkracht.

De UEFA moet ook een probleem oplossen als het EK inderdaad naar 2021 wordt verschoven. Dan staat namelijk ook de eindronde van de tweede editie van de Nations League op het programma. Oranje zou zich daarvoor tussen september en november moeten plaatsen, in zes duels met Italië, Bosnië-Herzegovina en Polen.

'Beter uitstellen, dan zonder publiek spelen'

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.