Terug

Volg Vandaag Inside

Coronapiek in zicht: hoe dreigend is de huidige zomergolf?

Coronapiek in zicht: hoe dreigend is de huidige zomergolf?

12 juli 2022, 09:04

Ziekenhuizen behandelen momenteel 970 mensen die het coronavirus hebben opgelopen. Dat is het hoogste aantal sinds 26 april. Sinds afgelopen vrijdag is de totale bezetting met 124 toegenomen, vooral op verpleegafdelingen. Maar hoe dreigend is deze coronagolf?

Volgens hoogleraar medische microbiologie bij het MUMC+ Paul Savelkoul is de piek inmiddels in zicht. 'Het zou kunnen dat de cijfers de komende weken gaan dalen, totdat het najaar van start gaat', begint Savelkoul in gesprek met De Telegraaf. 'Maar het is ook mogelijk dat de getallen wat gaan dalen en vervolgens binnen enkele weken uit het dal stijgen doordat mensen van vakantie terugkomen en daar het virus opgelopen hebben. Hoe dan ook blijft de situatie in de zomer wel onder controle. Je wilt vooral dat de ziekenhuisdruk niet te hoog ligt als het najaar begint.'

Viroloog Ab Osterhaus ziet daarentegen wel een probleem ontstaan bij het uitvallen van personeel in verschillende sectoren. 'Het gros van de mensen wordt niet meer ernstig ziek, maar mag niet naar kantoor komen', zegt Osterhaus tegenover De Telegraaf. 'Je zou die regel los kunnen laten, maar dan raken er naar verwachting nóg meer mensen besmet en neemt de uitval verder toe. En mensen kunnen wel Long Covid oplopen. Dus dat lijkt me ook niet verstandig.'

Nieuw Maatregelen?

'Als je nuchter kijkt naar het huidige risico van omicron valt dat nogal mee', gaat Savelkoul verder. 'Binnen de ziekenhuizen is het absoluut geen alarmfase. Mensen zijn in deze periode ook veel buiten. Elke maatregel zou nu een beetje ’overkill’ zijn', aldus de hoogleraar medische microbiologie bij het MUMC+.

Osterhaus wijst vooral op de basisregels om met elkaar rekening te blijven houden. 'Maatregelen zijn maatschappelijk ook echt ontwrichtend. Ik denk dat het beter is om mensen die kwetsbaar zijn te blijven oproepen om voorzichtig te zijn. Mijd drukte, houd afstand en draag een mondkapje als je je niet op je gemak voelt', aldus Osterhaus.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.