Terug

Volg Vandaag Inside

Clublied Ajax blijkt geschreven te zijn door een Rotterdammer

Clublied Ajax blijkt geschreven te zijn door een Rotterdammer

3 okt 2023, 16:18

Het clublied van Ajax stamt uit de Eerste Wereldoorlog en is geschreven door een Rotterdammer van origine. Dat blijkt uit het boek Uit Volle Borst, waarvoor journalist Erik van den Berg de herkomst van tal van clubliederen onderzocht.

Terwijl in de rest van Europa de Eerste Wereldoorlog woedde, werd in Nederland gewoon gevoetbald. Ajax veroverde in 1918 voor het eerst de landstitel, kort ervoor schreef een redacteur van het Ajax-clubblad met Rotterdamse roots de tekst van het huidige clublied, ook wel de Ajax Marsch (Hup Ajax Hup) genoemd.

Van den Berg was tien jaar bezig om het boek samen te stellen. Zo kwam hij er achter dat het gerucht dat het Feyenoord-lied Hand in Hand Kameraden oorspronkelijk een Ajax-lied was niet klopt.

In de verhalenbundel komen tal van clubs aan bod met bijzondere verhalen. Zo is het clublied van FC Den Bosch verzonnen op het toilet en zijn de liederen van rivalen FC Groningen en sc Heerenveen door dezelfde persoon bedacht.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.