Terug

Volg Vandaag Inside

Chris Woerts kraakt mogelijk alcoholverbod in sportkantines: 'Losgezongen van de samenleving!'

Chris Woerts kraakt mogelijk alcoholverbod in sportkantines: 'Losgezongen van de samenleving!'

30 juni 2023, 10:52

Chris Woerts heeft in een opiniestuk in De Telegraaf geen goed woord over voor de plannen van het kabinet om alcohol in sportkantines aan banden te leggen.

Donderdag kwam naar buiten dat staatssecretaris van Volksgezondheid Maarten van Ooijen alcohol wil verbieden in sportkantines. Het doel hiervan is om het aantal jongeren onder de achttien jaar dat geen alcohol drinkt te laten groeien en ook het zwaar alcoholgebruik onder volwassenen te beperken.

"Nederland is een uniek land met een verenigingscultuur die diepgeworteld is", begint Chris. "Of ze nu lid zijn van een muziekvereniging, toneelclub of sportclub, mensen zoeken naast hun veelal drukke bestaan ontspanning. En ja, bij die ontspanning hoort het drinken van een biertje, een wijntje, of een colaatje. Dat bepaal je immers zelf. En na afloop ga je lekker tevreden naar huis. Het hoofd leeggemaakt, gelachen en tevreden en opgeladen naar een nieuwe werkdag of werkweek."

Volgens Chris vormt Nederland daarin een unieke samenleving. "In vrijwel geen enkel ander land in de wereld is de sociale cohesie gebouwd op het verenigingsleven. Het houdt mensen bij elkaar, het zorgt voor ontspanning en er worden hechte vriendschappen en gemeenschappen geboren waar mensen naar elkaar omkijken. De sportkantine is de maatschappelijke kerk waar je met vrienden en vriendinnen lief en leed deelt. In welk ander land is de derde helft zo’n begrip als in Nederland? Waar in de wereld wordt op zaterdagmiddag samen met gelijkgestemden na een wedstrijd een biertje gedronken en genoten van het 'bruine fruit'?"

Chris heeft geen goed woord over voor de staatssecretaris. "En dat mag straks allemaal niet meer van mijnheer van Ooijen, staatssecretaris en chef betuttelaar van Volksgezondheid in het kabinet van Mark Rutte. Geen alcoholische drank meer in sportkantines, is zijn missie. De kloof tussen de maatschappij en het politieke denken vanuit Den Haag van drammen, betuttelen en doemdenken had niet scherper neergezet kunnen worden."

Volgens Chris speelt het geloof ook een rol in het verhaal, doelend op de ChristenUnie, de partij waar de staatssecretaris lid van is. "Het is een typische gedachte die je vaak terugziet bij redeneren vanuit een geloof: je gaat iets verbieden op papier en dan denk je: probleem opgelost, het bestaat niet meer. Dat je stiekem gedrag daarmee stimuleert, komt bij deze deugers niet op. Het is grachtengordelpolitiek pur sang: losgezongen van de samenleving anderen je wil denken te kunnen opleggen. Het voorstel is even absurd als lachwekkend. Nederland drijft juist op de sociale cohesie van het verenigingsleven. Wat een gotspe dat de CU juist dit sociale aspect, waar Nederland uniek en groot mee is geworden, de nek wil omdraaien. En dan heb ik het nog niet over de financiële impact voor de clubs: die draaien veelal op de kantineomzet, zeker ook omdat door bezuinigingen de gemeentelijke bijdragen steeds vaker onder druk komen te staan. Pak de echte problemen in dit land aan, maar laat de gewone burger die wil ontspannen in zijn of haar clubhuis met rust", sluit Chris af met een oproep.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.