Terug

Volg Vandaag Inside

Burgemeester van Doetinchem roept op tot actie tegen KNVB

Burgemeester van Doetinchem roept op tot actie tegen KNVB

27 apr 2020, 10:16

Burgemeester Mark Boumans van Doetinchem roept de Nederlandse betaaldvoetbalclubs op om gezamenlijk in actie te komen tegen de KNVB. Boumans wijst de clubs in een lang betoog op Twitter op de mogelijkheid in de KNVB-reglementen om een (buitengewone) algemene vergadering uit te schrijven. Ze zouden daar volgens de burgemeester onder meer de beslissing van de bond het over uitblijven van promotie en degradatie in dit seizoen ongedaan kunnen maken.

De Graafschap was als nummer 2 van de Keuken Kampioen Divisie hard op weg naar promotie naar de eredivisie. Het bestuur betaald voetbal van de KNVB besloot vrijdag echter om met instemming van de raad van commissarissen geen promotie en geen degradatie toe te passen in dit seizoen, dat vanwege het coronavirus niet kan worden afgemaakt.

Het leidde tot woedende reacties van onder meer De Graafschap, bekerfinalist FC Utrecht en SC Cambuur, de koploper van de eerste divisie die zo ook de gehoopte terugkeer naar de hoogste afdeling zag vervliegen. De clubs beraden zich over vervolgstappen.

Boumans begint zijn betoog met de mededeling dat zijn mening gekleurd is. "Na drie jaar Doetinchem zie ik het leven door een blauw/witte zebrabril." Hij zegt een "moreel appèl" te doen op zowel de KNVB als de clubs. "Mijns inziens had niet het bestuur, maar de algemene vergadering een besluit moeten nemen." Dat kan volgens de burgemeester alsnog als minimaal vier clubs zo'n vergadering bijeen roepen. Een meerderheid van de 34 profclubs zou dan het bestuursbesluit kunnen vernietigen of de reglementen herzien.

"De betaaldvoetbalclubs zouden zich collectief sterk kunnen maken voor elkaar en de KNVB een halt toeroepen. Dit is het moment om duidelijk te maken dat de clubs bepalen en niet de bond", schrijft Boumans.

Cambuur, dat vooruitlopend op de naderende promotie al de nodige investeringen deed en ook bezig is met de komst van een nieuw stadion, vreest in de financiële problemen te komen. De Friese club overweegt juridische stappen te nemen tegen de KNVB. "Ook in een crisis is rechtvaardigheid een groot goed. Wij blijven dan ook strijdbaar en onderzoeken alle mogelijkheden", aldus Cambuur. "Zodra we hier meer over kunnen melden, zullen we dit direct doen."

Johan over omstreden beslissingen KNVB: 'Het ruikt naar onrecht'

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.