Terug

Volg Vandaag Inside

'Winston Bogarde bracht Ajax in kwetsbare positie door berichten aan een vrouw'

'Winston Bogarde bracht Ajax in kwetsbare positie door berichten aan een vrouw'

21 feb 2022, 21:09

Winston Bogarde heeft zichzelf en Ajax eind 2020 'in een kwetsbare positie gemanoeuvreerd' door berichten aan een vrouw, meldt het NRC. Ajax kreeg een melding van grensoverschrijdend gedrag, die werd onderzocht door een extern bureau. Het bureau concludeerde dat Bogarde, assistent-trainer van het eerste elftal, 'actief heeft bijgedragen aan een voor klaagster destructief uitgepakt interactiepatroon.' De vrouw in kwestie heeft daarvan volgens een psycholoog ernstige psychische schade ondervonden. Ajax concludeerde na het externe onderzoek dat het ging het om een privékwestie.

In oktober 2020 stuurde de vrouw, die niet bij Ajax werkt, maar in contact kwam met Bogarde vanwege zijn functie, een schriftelijke klacht over 'zwaar grensoverschrijdend gedrag' van een medewerker van Ajax tussen augustus 2019 en september 2020 aan commercieel directeur Menno Geelen.

Er werd een onderzoek ingesteld, dat ruim een half jaar heeft geduurd. Onderzoekers concludeerden dat Winston Bogarde zich 'gaandeweg in het contact' met de vrouw 'weinig respectvol en na verloop van tijd op verbaal agressieve wijze' heeft gedragen. Ook ging hij voorbij aan 'de bezwaren en tegenwerpingen' van de vrouw. Bogarde heeft zichzelf en de club 'als gevolg van zijn centrale en prominente positie' bij Ajax 'in een kwetsbare positie gemanoeuvreerd.' Een klinisch psycholoog stelde later een posttraumatische stressstoornis vast bij de vrouw.

De vraag was voor Ajax in hoeverre het gedrag van Bogarde werkgerelateerd was. Daarop werd door de onderzoekers geen antwoord gegeven. De top van Ajax besloot de kwestie daarop als een privézaak aan te merken. De zaak was volgens Ajax 'niet werkgerelateerd', waardoor de club meent zich niet te hoeven verdiepen in de inhoud van de melding, blijkt uit communicatie met de betrokkenen door het NRC. Bogarde mocht vervolgens aanblijven.

Uit documentatie blijkt dat Ajax wel meerdere keren 'indringend' heeft gesproken met Bogarde, 'waar dat mogelijk was.' Of er maatregelen tegen Bogarde zijn getroffen, wil de club uit privacy-overwegingen niet zeggen. De directie van Ajax stuurde meerdere keren aan op mediation, maar de vrouw kon de confrontatie met Bogarde niet aan.

Van deze zaak waren de vierkoppige directie en de raad van commissarissen van Ajax op de hoogte. Ook de KNVB, het Instituut Sportrechtspraak, sportkoepel NOC-NSF, Centrum Veilige Sport Nederland en Bureau Clara Wichmann zijn op de hoogte.

Lees het volledige artikel van het NRC hier.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.