Terug

Volg Vandaag Inside

Boeren kondigen aan vrijdag actie te voeren tijdens Nijmeegse Vierdaagse

Boeren kondigen aan vrijdag actie te voeren tijdens Nijmeegse Vierdaagse

21 juli 2022, 19:04

Boerenactivisten hebben plannen om vrijdag op twee locaties bij de Nijmeegse Vierdaagse aanwezig te zijn. Een ervan is Middelaar, zegt Farmers Defence Force-voorman Mark van den Oever donderdag in een video. Dat is een dorp in Noord-Limburg, op de grens met Gelderland, dat langs de route van het wandelevenement ligt.

Volgens Van den Oever is het de bedoeling dat het boerenprotest plaatsvindt in een wei, op eigen terrein van een boer die daarvoor toestemming heeft gegeven. 'We kunnen de trekkers daar allemaal parkeren', zegt hij.

De boerenvoorman zegt dat de demonstranten 'vannacht aanrijden' zodat ze 'de wandelaars niet zullen hinderen'. En dat het de bedoeling is 'om een gezellig feestje te vieren'. Hij roept deelnemers op om voor 05.00 uur aanwezig te zijn, omdat 'erna de hele boel wordt afgesloten'. 'We willen niet dat de Vierdaagse last heeft van ons.'

Gebruikelijk is dat de parcoursen van de Vierdaagse 's nachts tussen 01.00 en 03.00 uur worden afgesloten. De wandelaars arriveren vrijdag in de tweede helft van hun marsdag in Middelaar. Om daar te komen, moeten ze in het Brabantse Cuijk over een speciaal voor hen aangelegde pontonbrug over de Maas.

Het Vierdaagsebestuur rekent er op dat de boeren de lopers niet zullen hinderen. Volgens het bestuur hebben de actieboeren beloofd dat dat niet gaat gebeuren. 'We hebben geen aanleiding te denken dat het toch zou gaan gebeuren', aldus het bestuur. Voor eventuele maatregelen tegen boerenacties verwijst het bestuur naar de gemeenten.

Het is niet duidelijk wat de gemeente Mook en Middelaar vindt van het voornemen van de boerenactivisten. Ze waren nog niet direct bereikbaar voor commentaar. De gemeente is vrijdag gesloten wegens de Vierdaagse.

Eerder werd na een rechtszaak besloten dat de activisten ook aanwezig mogen zijn bij de Vierdaagse-intocht in Nijmegen, met vijftig personen en één tractor. In Nijmegen geldt een noodverordening die boerenprotesten tijdens de Vierdaagse verbiedt. Volgens de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls heeft hij zijn beleid afgestemd met de burgemeesters van alle doorkomstgemeenten, dus ook met Mook en Middelaar.. De laatste tijd protesteren boerenactivisten op meerdere plekken in het land tegen het stikstofbeleid van het kabinet.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.