Terug

Volg Vandaag Inside

'Blade Runner' Oscar Pistorius vrijgelaten na moord op vriendin

'Blade Runner' Oscar Pistorius vrijgelaten na moord op vriendin

5 jan 2024, 11:05

De Zuid-Afrikaanse olympische en paralympische hardloper Oscar Pistorius, ook wel bekend als Blade Runner, is vrijdag voorwaardelijk vrijgelaten. De 37-jarige man is "nu thuis" na acht jaar gevangenis voor de moord op zijn vriendin, melden de gevangenisautoriteiten.

De atleet, bij wie beide onderbenen werden geamputeerd toen hij nog een baby was, kreeg in 2017 dertien jaar cel opgelegd. Hij schoot op 14 februari 2013 zijn vriendin Reeva Steenkamp (29) dood door de toiletdeur bij hem thuis in Pretoria. Pistorius heeft steeds volgehouden dat hij dacht dat er een indringer achter de deur was, maar volgens aanklagers doodde hij Steenkamp uit woede.

Pistorius heeft ongeveer 8,5 jaar in de gevangenis gezeten, bovenop zeven maanden huisarrest voorafgaand aan zijn veroordeling. Een commissie voor voorwaardelijke vrijlating besloot in november dat hij vrijgelaten kon worden nadat hij meer dan de helft van zijn straf had uitgezeten.

Tot december 2029, wanneer zijn straf eindigt, zal Pistorius de overheid moeten informeren als hij werk zoekt of verhuist. Hij moet ook therapie rond woedebeheersing voortzetten en sessies over gendergerelateerd geweld bijwonen als onderdeel van zijn voorwaardelijke vrijlating, zei een advocaat van de familie Steenkamp in november. Ook mag hij niet met de media spreken.

De nabestaanden verzetten zich eerder tegen de vroegtijdige vrijlating. Steenkamps moeder laat vrijdag via een advocaat weten dat "er nooit rechtvaardigheid kan zijn als je geliefde nooit meer terugkomt en dat geen enkele hoeveelheid tijd in de gevangenis Reeva zal terugbrengen". Ze stelt dat de nabestaanden degenen zijn die "levenslange celstraffen uitzitten".

De strafzaak tegen Pistorius hield Zuid-Afrika, een land waar veel geweld tegen vrouwen is, jaren bezig. Op het moment van de moord stond Pistorius op het hoogtepunt van zijn carrière. Hij deed in 2012 als eerste atleet zonder onderbenen mee aan de reguliere Olympische Spelen, die toen in Londen werden gehouden. De Zuid-Afrikaan deed ook meermaals mee aan de Paralympische Spelen. Hij won zes gouden paralympische medailles.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.