Terug

Volg Vandaag Inside

'Biergooien wordt zó hardnekkig dat maatregelen te verwachten zijn'

'Biergooien wordt zó hardnekkig dat maatregelen te verwachten zijn'

23 sep 2021, 08:58

Woensdagavond was er wederom veel commotie over de ongeregeldheden op de tribunes bij de wedstrijd tussen FC Groningen en Vitesse. Het was de tweede keer in korte tijd dat een wedstrijd stilgelegd moest worden door inbreng van het publiek, nadat hetzelfde afgelopen weekend gebeurde tijdens de wedstrijd in de Galgenwaard. In de AD Voetbal Podcast ziet Sjoerd Mossou een trend ontstaan en waarschuwt hij voor maatregelen. Ik ben er bang voor, dat biergooien wordt nu zo hardnekkig, dat je op een gegeven moment het risico loopt dat je maatregelen krijgt, zoals in Engeland.

'Het is heel vreemd. Ik ben geen gedragspsycholoog, want die kunnen er waarschijnlijk meer over vertellen, maar het lijkt erop alsof iedereen zijn adrenaline en opgefoktheid heeft opgespaard en dat het er nu allemaal uitkomt', probeert Mossou de ongeregeldheden in stadions door heel Europa van de afgelopen tijd te verklaren. 'Ik had er niet bij stilgestaan dat dit had kunnen gebeuren, maar het lijkt erop alsof iedereen even helemaal losgaat, dat er geen rem meer op staat. Het is natuurlijk belachelijk gedrag dat gesmijt met bier, aanstekers en weet ik veel wat nog meer, het is absurd.'

De columnist ziet dat er ten opzichte van de afgelopen jaren veel veranderd is. 'Het is nog nooit zo extreem geweest in de afgelopen 20 jaar. Kijk, de jaren 80 waren in meerdere opzichten vele malen erger dan nu. Maar als je naar deze eeuw kijkt, dan is dat gesmijt met dingen, dat heb ik nog nooit zo gezien. Incidenteel wel, maar nu zie je het bijna bij iedere wedstrijd', aldus Mossou in de podcast.

De journalist van het AD denkt dat de misdragingen van supporters weleens voor vervelende gevolgen zouden kunnen zorgen. 'Ik ben er bang voor dat het biergooien nu zo hardnekkig wordt, dat je op een gegeven moment het risico loopt dat je maatregelen krijgt, zoals in Engeland. Daar kan je bijvoorbeeld je bier niet meer meenemen op de tribune. Als het zo doorgaat, gaan we in Nederland ook die kant op vrees ik.'

FC-Groningen Algemeen directeur Wouter Gudde ging na afloop van de wedstrijd in Groningen ook in op eventuele maatregelen. 'Het ophangen van netten zou een oplossing kunnen zijn, maar liever niet. We moeten gewoon met z’n allen weer normaal gaan doen.'

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.