Terug

Volg Vandaag Inside

BBB en D66 botsen over verplicht vaccineren van kinderen: 'U zet ouders tegen elkaar op!'

4 apr 2024, 17:23

De maatregelen die demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) wil nemen om de daling van de vaccinatiegraad bij kinderen tegen te gaan, zijn volgens veel partijen in de Tweede Kamer een stap in de goede richting. Maar er is ook kritiek, met name van de liberale partijen VVD en D66. Zij willen meer daadkracht zien van de ChristenUnie-bewindsman.

Kamerlid Wieke Paulusma (D66) las in de brief die Van Ooijen eerder deze week stuurde over zijn voorgenomen aanpak "veel intenties maar weinig acties". Met zijn voorstel om onder meer artsen in te zetten als influencers, om tegenwicht te bieden aan het grote aanbod aan desinformatie over vaccinaties op sociale media, kijkt de staatssecretaris toch vooral naar anderen, zegt zij in een Kamerdebat.

Paulusma wil van Van Ooijen weten hoe hij gaat zorgen dat mensen in hun eigen buurt laagdrempelig terechtkunnen om hun kinderen te laten inenten tegen gevaarlijke kinderziektes. De 'twijfeltelefoon' waar ouders vanaf de zomer terechtkunnen met vragen over vaccinaties, moet wat haar betreft "vandaag" al open.

Groepsimmuniteit

Ook Judith Tielen (VVD) vindt de aanpak van Van Ooijen nog "weinig voortvarend". Zij wijst erop dat in sommige dorpen net de helft van de kinderen is gevaccineerd. "Voorlichting is nú nodig", vindt ze. Je kinderen beschermen tegen ernstige ziektes door ze te laten inenten, zou volgens Tielen net zo normaal moeten zijn als "een traphekje, autostoeltje en zwemles". De liberale partijen willen kinderdagverblijven de mogelijkheid geven ongevaccineerde kinderen te weren als de vaccinatiegraad onder een bepaald niveau zakt. Op die manier kunnen ouders van kinderen die nog te jong zijn om al hun prikken te hebben gehad, ze toch met een gerust hart naar de opvang brengen. Zij worden dan beschermd door groepsimmuniteit.

Maar dat voorstel stuit op weerstand bij andere partijen. Volgens Daniëlle Jansen (NSC) is het gebrek aan vertrouwen een gevolg van falend overheidsbeleid en mogen ouders daar niet de schuld van krijgen.

Mona Keijzer (BBB) is ook fel tegen en verwijt met name D66 dat die partij op deze manier groepen ouders tegen elkaar opzet. "Dit is niet de weg om dit debat te voeren", zegt Keijzer in de video hieronder. "Het helpt niet! Ik vind het ónbegrijpelijk hoe D66 elke keer weer op gepolijste en hoogopgeleide toon een groep mensen de maat neemt en die dan vervolgens tegenover anderen zet. Al die ouders willen het beste voor hun kind! U zet ouders tegen elkaar op!"

Eerder in Vandaag Inside reageerde Johan op de documentaire over Caroline van der Plas (BBB). Bekijk het terug in de video bovenaan deze pagina.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.