Terug

Volg Vandaag Inside

Bassey standvastig: 'Niemand kan mij vertellen dat ik iets niet kan'

Bassey standvastig: 'Niemand kan mij vertellen dat ik iets niet kan'

14 feb 2023, 11:15

Calvin Bassey is bij een negatief resultaat voor Ajax regelmatig het mikpunt van kritiek onder de supporters van de Amsterdamse club. In een mini-documentaire van Ajax vertelt de Nigeriaanse Brit openhartig over zijn moeizame start als profvoetballer, zijn transfer naar Ajax én over zijn eindeloze zelfvertrouwen.

Bassey groeide op in Londen, waar hij naar eigen zeggen veel tijd doorbracht op het voetbalplein. Al vroeg had hij de intentie om betaald voetbal te gaan spelen; niet per se voor de grote stadion en roem, maar om zijn familie te kunnen onderhouden. "Ik zeg het niet graag, maar soms heb ik het gevoel dat ik voetballer wilde worden omdat ik wist dat het mijn familie een beter leven zou geven. En ze op die manier meer geluk geven dan in een leven zonder voetbal. Met de hele familie op vakantie gaan en dat soort dingen. Voor sommige mensen klinkt het misschien gek, maar voor ons was dat echt veel waard."

Vele afwijzingen

In 2018 kwam de centrumverdediger terecht bij Leicester City, na een lange reeks open sollicitaties en afwijzingen. Layton Orient, Charlton Athletic, Crystal Palace, Wolverhampton Wanderers, West Ham United en Barnet FC zijn enkele clubs die Bassey geen contract wilde aanbieden. "Ik speelde wedstrijden in allerlei uithoeken, zoals Fleetwood. Overal waar ik aan het betaalde voetbal kon ruiken, bezocht ik. Ik ben door een hoop professionele clubs afgewezen.

Hij herinnert zich nog goed wat hij te horen kreeg tijdens zo'n slechtnieuwsgesprek. "Ze zeiden bijvoorbeeld: 'Je bent er nog niet klaar voor', 'Je bent niet goed genoeg' of 'We hebben al iemand zoals jij'. Als je dat soort dingen te horen krijgt, wil je eigenlijk gewoon opgeven. Je hebt zoiets van: ik wil niet meer gaan. Ik dwong mijzelf om geen plan B te hebben."

Uiteindelijk kreeg de jonge Bassey een kans bij Leicester City, waar hij een goede wedstrijd speelde. De club bood hem zijn eerste profcontract aan. "Ik was zó blij. Ik dacht: God dankuwel. Ik zal deze kans niet vergooien. Ik zal er alles aan doen om een prof te worden. Ik heb al een voet tussen de deur; nu moet ik die andere er ook tussen krijgen. Vanaf dat moment was het gewoon hard werken."

Optimistisch

Via Rangers FC (2020) belandde hij afgelopen jaar in Amsterdam. Met een transferbedrag van maar liefst 23 miljoen euro waren de verwachtingen meteen hoog voor Bassey. Hij is dan ook zelfkritisch op zijn eerste halve jaar. "Ik wil de stijl van Ajax beter begrijpen en mezelf aanpassen. Jurriën Timber staat soms op het middenveld. Hij laat het gewoon werken voor ons. Ik kan je niet vertellen hoe, maar hij doet het gewoon. Mij aanpassen aan de Ajax-stijl is nu mijn doel."

Bassey besluit optimistisch: "Niemand kan mij vertellen dat ik iets niet kan. Alles kan met de hulp van God. Ik kan alles, zolang ik het maar graag genoeg wil".

In Veronica Offside adviseerde Wesley Sneijder Ajax om Bassey weer terug te verkopen aan Rangers FC. Kijk het fragment hieronder terug.

Wesley adviseert Ajax: 'Tadic eruit en Bassey een enkeltje terug geven’
4:29
Wesley adviseert Ajax: 'Tadic eruit en Bassey een enkeltje terug geven’

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.