Terug

Volg Vandaag Inside

Bas Nijhuis blijft interviews geven na wedstrijden: 'Ik loop daar niet voor weg'

Bas Nijhuis blijft interviews geven na wedstrijden: 'Ik loop daar niet voor weg'

6 dec 2022, 15:40

Vanaf komend jaar geven scheidsrechters in Nederland geen verantwoording meer na een wedstrijd. Tot dat besluit kwam de KNVB op aandringen van meerdere arbiters. Vriend van de show Bas Nijhuis heeft begrip voor het besluit, maar zal zelf interviews blijven geven wanneer daarom gevraagd wordt: "Ik loop daar niet zo voor weg".

Dat vertelde Bas dinsdag bij De Veronica Ochtendshow: Ook Goeiemorgen. Volgens hem leefde er al langere tijd onvrede over de interviews na afloop van wedstrijden. "Die wilden liever de internationale richtlijn. Want het is vaak negatief. En daar valt wat voor te zeggen."

Zelf heeft de leidsman het ook meegemaakt nadat hij een rode kaart had uitgedeeld. "Toen klopten ze op de deur: Bas, kan je even reageren op de rode kaart die je hebt gegeven. Ik zeg: Prima! Dus ik snel douchen en omkleden, hoor ik weer: klop klop. Weer die van Fox Sports: Ja, het is niet meer nodig. De kaart is terecht. Fijn weekend!", lacht Bas. "Dus het is alleen maar wanneer het negatief is. Wat dat betreft snap ik het wel."

Volgens de KNVB komen de scheidsrechters in uitzonderlijke gevallen nog wel toelichting geven op tv, maar alleen om een spelregel of procedure uit te leggen als hier onduidelijkheid over is. In dat geval moeten de zendgemachtigden eerst een aanvraag indienen bij de afdeling persvoorlichting. "Scheidsrechters die niet voor de camera kwamen, werden raar aangekeken als zij zich niet verantwoordden na een wedstrijd. Nu zal dat niet meer zo zijn."

Als het aan Bas had gelegen, dan was er echter niets veranderd: "Ik zie het zelf als een stapje terug, omdat we echt de kans hebben gekregen om dingen te gaan uitleggen. Het is niet altijd leuk als je een fout maakt, want dan moet je die toegeven. Aan de andere kant: het is ook de grote mensen wereld. Als je een fout maakt, dan is het gewoon zo. Ik vind het wél een kans om dingen uit te leggen. Ik heb ook vaak gehad dat er begrip komt voor je beslissing, nadat je voor de camera bent geweest", legt de Enschedese arbiter uit. Hij vult lachend aan: "Ik heb ook héél vaak gehad dat mensen dat niet hadden: maar dat is weer een heel ander verhaal!"

Mocht er in de toekomst onduidelijkheid zijn over een beslissing van Bas, dan zal hij 'gewoon' toelichting geven voor de camera's, zo verzekert hij. "Ik loop daar niet voor weg. Dus mocht het zo zijn dat het verkeerd is, dan kom ik gewoon."

Onlangs was Bas Nijhuis te gast in De Oranjewinter, waar hij onder meer vertelde over zijn ervaringen met trainer Dick Advocaat. Kijk het fragment hieronder terug!

Bas Nijhuis en Eus vertellen anekdotes over Dick Advocaat: 'Sindsdien heeft hij een hekel aan mij'
1:26
Bas Nijhuis en Eus vertellen anekdotes over Dick Advocaat: 'Sindsdien heeft hij een hekel aan mij'

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.