Terug

Volg Vandaag Inside

Barcelona onthult standbeeld Cruijff

Barcelona onthult standbeeld Cruijff

27 aug 2019, 00:38

FC Barcelona heeft op het plein voor stadion Camp Nou een standbeeld van Johan Cruijff onthuld. Het is een beeld van een karakteristieke pose van de beroemde nummer 14, wijzend met zijn vinger. Cruijff overleed op 24 maart 2016, op 68-jarige leeftijd.

De gebeeldhouwde Cruijff staat op een sokkel met daarop het logo van FC Barcelona, zijn naam en een van zijn beroemde uitspraken: 'salid y disfrutad' (ga het veld op en geniet). De Amsterdammer zei dat tegen zijn spelers voorafgaand aan de finale van de Europa Cup I in 1992. Ronald Koeman bezorgde het 'Dream Team' van Cruijff op Wembley de Europese hoofdprijs met een rake vrije trap tegen Sampdoria.

"Dit standbeeld vervult het hele gezin met trots", zei zoon Jordi Cruijff, die net als zijn moeder Danny bij de onthulling was. "We willen iedereen bedanken die dit mogelijk heeft gemaakt. Het beeld staat op een plek die voor hem heel bijzonder was, waar hij als speler en trainer veel tijd heeft doorgebracht."

Essentie

Josep Maria Bartomeu, de voorzitter van Barcelona, omschreef het beeld als "een permanente herinnering aan Johan Cruijff en waar hij voor stond". Bartomeu: "Cruijff is een heel belangrijk onderdeel van onze historie, onze essentie en onze filosofie."

Dinsdag wordt ook het nieuwe Estadi Johan Cruyff geopend, dat vlak bij Camp Nou ligt. In dat stadionnetje gaan het tweede elftal en de vrouwenploeg van onder anderen Lieke Martens en Stefanie van der Gragt spelen. De hoogste juniorenteams (Onder 19) van Barcelona en Ajax openen het stadion dat de naam van Cruijff draagt met een onderlinge wedstrijd.

Johan over band met Cruijff

Johan over Cruijff: 'We hadden een vertrouwensrelatie, ik hoorde dingen die ik beter niet kon horen'
6:32
Johan over Cruijff: 'We hadden een vertrouwensrelatie, ik hoorde dingen die ik beter niet kon horen'

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.