AZ verspeelt diep in blessuretijd zege bij Fortuna Sittard

26 sep 2020, 22:44

AZ heeft opnieuw punten laten liggen in de eredivisie. De ploeg van trainer Arne Slot moest in de zesde minuut van de blessuretijd de gelijkmaker van Fortuna Sittard incasseren: 3-3. Zian Flemming schoot enkele seconden voor tijd de bal in de korte hoek langs keeper Marco Bizot.

AZ was de competitie vorige week begonnen met een gelijkspel tegen PEC Zwolle (1-1). Enkele dagen daarvoor had de nummer 2 van afgelopen seizoen in de eredivisie in de voorrondes van de Champions League moeten buigen voor Dinamo Kiev. AZ leek in Sittard op weg naar een moeizame zege, maar moest vlak voor tijd toch wederom een tegenvaller incasseren in het nog prille seizoen.

Bij afwezigheid van de vleugelspitsen Calvin Stengs (geschorst) en Oussama Idrissi (geblesseerd) kreeg Zakaria Aboukhlal voor het eerst een kans in de basis. De 20-jarige Rotterdammer was zeker voor rust de gevaarlijkste man bij AZ.

Uit een voorzet van Aboukhlal, die in het strafschopgebied werd gekraakt, tikte Dani de Wit in de 23e minuut de gelijkmaker binnen. AZ was vroeg in de wedstrijd op achterstand gekomen via een doelpunt van Flemming, die vanaf 20 meter vrij mocht uithalen en de bal buiten bereik van Bizot in de hoek schoot.

Fortuna Sittard maakte het de nummer 2 van het afgelopen seizoen behoorlijk lastig, maar gaf na de rust ook zelf de doelpunten weg. Keeper Alexei Koselev liet kort na rust een voorzet van Fredrik Midtsjø uit zijn handen glippen. Teun Koopmeiners profiteerde dankbaar (1-2). Even later struikelde centrale verdediger Branislav Ninaj van Fortuna in de middencirkel over de bal. De Wit kon zo doorlopen richting Koselev en gunde het doelpunt aan de meegelopen spits Myron Boadu (1-3). Vlak daarvoor had Bizot met een uitgestoken been de gelijkmaker van Flemming voorkomen.

AZ gaf de overwinning in de slotfase toch nog uit handen. Eerst schoot invaller Emil Hansson de aansluitingstreffer binnen en in de 96e minuut kreeg Flemming in het Alkmaarse strafschopgebied de ruimte om Bizot in de korte hoek te passeren: 3-3.