AZ verliest van Vitesse en lijdt kostbaar puntverlies in strijd om plek 2

7 mrt 2021, 19:36

In de strijd om de tweede plaats heeft AZ een gevoelige nederlaag geïncasseerd. De Alkmaarse ploeg ging met 2-1 onderuit bij bekerfinalist Vitesse. Daardoor staat PSV, dat met 3-1 won bij Fortuna Sittard, nu 5 punten los van nummer 3 AZ. Vitesse staat op de vierde plek, met 6 punten minder dan de nummer 2 uit Eindhoven. AZ had de voorgaande vier competitieduels gewonnen.

Loïs Openda en Jacob Rasmussen zorgden namens de thuisclub voor een voorsprong van 2-0. Na een rode kaart in de 79e minuut voor tiener Enzo Cornelisse, de vervanger van de disciplinair geschorste Riechedly Bazoer, kwam Vitesse nog in de problemen. Invaller Jesper Karlsson wist de achterstand voor het teleurstellende AZ te verkleinen, maar de gelijkmaker bleef uit.

Vitesse beleefde een onrustige voorbereiding op het duel met AZ. Drie dagen na de bekerzege op VVV-Venlo (2-0), goed voor een finale tegen Ajax, ging het mis op de training. Bazoer, bezig aan een sterk seizoen, ging in de clinch met trainer Thomas Letsch en een paar ploeggenoten. De oud-Ajacied werd daarop verwijderd uit de selectie.

Misschien wel door alle ophef rond Bazoer in Arnhem begon Vitesse scherp aan het duel. Dankzij doelman Marco Bizot bleef het matte AZ in de beginfase op de been. Na ruim een half uur kwam Vitesse alsnog verdiend op voorsprong. Verdediger Bruno Martins Indi greep maar half in, waarna Openda beheerst tot scoren kwam. AZ dwong in de eerste helft weinig af. Jonas Svensson, terug in het basisteam, schoot kort voor de rust op de lat.

De Alkmaarders hadden na de rust even een sterke fase. Calvin Stengs en Albert Gudmundsson verzuimden echter de gelijkmaker te produceren. In de 72e minuut verdubbelde Rasmussen de voorsprong met een rake kopbal. Na de rode kaart voor Cornelisse, die de doorgebroken Myron Boadu vloerde, kreeg Vitesse het nog even benauwd. De thuisploeg bleef echter na de fraaie treffer van Karlsson op karakter overeind.