AZ sleept tegen FC Emmen met nodige moeite zege binnen

22 nov 2020, 23:02

AZ heeft voor de derde keer op rij gewonnen in de eredivisie. De ploeg van coach Arne Slot versloeg in eigen huis FC Emmen met 1-0. De Alkmaarders komen op 14 punten, 10 minder dan koploper Ajax. AZ heeft wel een wedstrijd minder gespeeld.

Bruno Martins Indi maakte in de 11e minuut de treffer. Doordat AZ verzuimde om verder uit te lopen, bleef het lang spannend in Alkmaar. FC Emmen, dat in de tweede helft met tien man kwam te staan na een rode kaart voor Lucas Bernadou, hoopte op een late gelijkmaker. Fortuna Sittard, Sparta en ADO Den Haag deden dat eerder tegen AZ. De Alkmaarders hielden de voorsprong ditmaal met enige moeite vast.

Slot stuurde tegen FC Emmen dezelfde elf spelers het veld in als in de gewonnen wedstrijden tegen RKC Waalwijk en sc Heerenveen. Bij de bezoekers keerde Anco Jansen terug van een schorsing.

De Alkmaarders kwamen op 1-0 door Martins Indi. De verdediger tikte binnen uit de kluts na corner en een redding van doelman Felix Wiedwald. AZ verzuimde in de eerste helft verder uit te lopen. Jesper Karlsson schoot oog in oog met de Emmen-keeper naast. Bizot moest ook nog redding brengen op een schot van Nikolai Laursen.

Ook in het begin van de tweede helft kreeg AZ grote kansen via Albert Gudmundsson en Karlsson. Emmen kwam na een uur spelen met tien man te staan. Na ingrijpen van de VAR trok scheidsrechter Marc Nagtegaal de rode kaart voor Bernadou voor een overtreding op de enkel van Jonas Svensson.

Omdat AZ geen tweede treffer maakte, bleef FC Emmen in de wedstrijd. Op een lange vrije trap van Caner Cavlan, verschalkte Miguel Araujo doelman Bizot. AZ-aanvoerder Teun Koopmeiners redde de bal echter net voor die volledig over de lijn was. Een minuut later dacht Michael de Leeuw de gelijkmaker binnen te koppen, maar hij werd teruggefloten wegens buitenspel. AZ gaf het niet meer weg, maar had het zichzelf een stuk gemakkelijker gemaakt door een van de eerdere kansen te benutten.