AZ lijdt tegen Sociedad eerste nederlaag in poulefase Europa League

5 nov 2020, 21:47

AZ heeft de Europa League-wedstrijd bij Real Sociedad met 1-0 verloren. De koploper van La Liga wist het enorme krachtsverschil met de Alkmaarders niet in een grotere score uit te drukken. In het laatste kwartier durfde AZ voorzichtig op zoek te gaan naar een onverdiende gelijkmaker, maar slaagde daar niet in.

Myron Boadu keerde voor het eerst in een aantal weken terug in de spitspositie bij de Alkmaarders, waar verdediger Bruno Martins Indi ontbrak vanwege een blessure. Aanvoerder Teun Koopmeiners zakte daarom een linie terug naar het centrum van de verdediging.

Sociedad was heer en meester op eigen veld, maar AZ hield voor rust wonderwel de nul. David Silva, ex-Manchester City, kreeg meerdere goede mogelijkheden en Cristian Portugués, ook wel Portu genoemd, faalde oog in oog met doelman Marco Bizot. Een zeker lijkend doelpunt na een half uur van voormalig Willem II-spits Alexander Isak werd nota bene door zijn ploeggenoot David Silva voorkomen, hij tikte de bal voordat de Zweed zijn voet tegen de bal kon zetten naast.

AZ loerde net als in de wedstrijd tegen Napoli, waar de Noord-Hollanders knap met 0-1 wonnen, op een tegenstoot. Maar waar de Italianen amper gevaarlijk werden in Napels, was dat niet het geval voor Sociedad. Na rust ging de Spaanse ploeg van trainer Imanol Alguacil ongestoord verder met kansen creëren en kreeg het in minuut 58 loon naar werken. Portu drukte af voor de verdiende 1-0.

Trainer Arne Slot wisselde zijn gehele voorhoede maar dat bracht de Alkmaarders geen nieuwe impulsen. Doordrukken deed de ploeg uit Baskenland niet en AZ hield daardoor uitzicht op een resultaat. Kansjes voor Ferdy Druijf en Zakaria Aboukhlal waren niet aan de invallers besteed. Uiteindelijk was linksback Owen Wijndal verantwoordelijk voor het enige schot tussen de palen namens AZ. Daartegenover vuurde Sociedad 24 keer op het doel van Bizot, een veelzeggende statistiek voor de onderlinge krachtsverhouding.

AZ leed zo, na zeges op Napoli (0-1) en Rijeka (4-1), de eerste nederlaag in de poulefase.

Napoli Napoli nestelde zich naast AZ en Real Sociedad bovenaan in groep F door uit met 2-1 te winnen van de Kroatische club Rijeka. De Italianen kwamen op zes punten, evenals de Alkmaarse club en Sociedad. AZ verloor met van de Spaanse club met 1-0.

Napoli kwam in Rijeka verrassend op achterstand na een vroege goal van ex-Ajacied Robert Muric. Tegen het einde van de eerste helft maakte Diego Demme al gelijk, na rust kwam Napoli op voorsprong via een eigen doelpunt van de Kroaat Filip Braut.