AZ laat tegen Volendam dure punten liggen in strijd om koppositie

4 feb 2023, 00:00

AZ heeft de kans laten liggen om aan kop te komen van de Eredivisie. Het elftal van trainer Pascal Jansen moest in de derby bij FC Volendam genoegen nemen met een gelijkspel: 1-1. Vorige week verspeelde AZ tegen FC Utrecht ook al punten (5-5).

Verdediger Wouter Goes (als basisspeler) en middenvelder Sven Mijnans (als invaller) maakten hun debuut bij AZ. Mijnans werd dinsdag, kort voor het sluiten van de transfermarkt, overgenomen van Sparta Rotterdam.

De eerste helft gebeurde weinig in Volendam. Uit een vrije trap van Carel Eiting kopte verdediger Xavier Mbuyamba in de 5e minuut net naast voor de thuisploeg. Verder zag aanvaller Gaetano Oristanio een schot worden geblokt door Milos Kerkez.

Na rust had Volendam wel succes. Dit keer, na 62 minuten spelen, wist Mbuyamba wel met zijn hoofd te scoren na een goed genomen vrije trap van Eiting. Voor de oud-Ajacied betekende het alweer zijn zevende assist dit seizoen. Alleen Cody Gakpo (ex-PSV) en Dusan Tadic (Ajax) gaven dit seizoen meer voorzetten waar een doelpunt uit viel.

Volendam bracht zichzelf in de problemen toen Oristanio in de 76e minuut een rode kaart kreeg voor een harde overtreding van achteren op Jordy Clasie. AZ miste eerst nog twee kansen, maar Jens Odgaard maakte in de 83e minuut alsnog gelijk. De Deen kreeg de bal voor zijn voeten toen Derry Murkin de bal met zijn hoofd niet goed wegwerkte.

AZ wist in de resterende minuten het winnende doelpunt niet meer te maken en blijft na twintig wedstrijden voorlopig op de tweede plek staan met 1 punt achterstand op Feyenoord, dat zondag PSV ontvangt. Volendam is vijftiende met 17 punten.