AZ laat ook bij debuut trainer Martens dure punten liggen tegen PEC Zwolle

20 jan 2024, 21:59

AZ heeft in de Eredivisie voor de derde keer op rij puntenverlies geleden. Trainer Maarten Martens zag zijn elftal tijdens zijn debuut kort voor tijd gelijk maken tegen PEC Zwolle: 2-2. Invaller Sven Mijnans scoorde diep in blessuretijd. AZ verloor de twee wedstrijden daarvoor van PSV (0-4) en FC Twente (2-1).

De Alkmaarders voorkwamen dinsdag tegen de amateurs van Quick Boys ternauwernood uitschakeling in het toernooi om de KNVB-beker. De clubleiding besloot een dag later coach Pascal Jansen weg te sturen.

AZ blijft voorlopig op de vierde plaats staan. Ajax kan de achterstand op de provinciegenoot zondag, bij een zege op RKC Waalwijk, tot 3 punten verkleinen.

PEC Zwolle had de score in de 3e minuut al moeten openen. Na een pass van Davy van den Berg liep Odysseus Velanas vrij richting het doel van AZ. De middenvelder trapte de bal echter tegen de lat.

AZ overkwam na ruim een kwartier spelen hetzelfde. Vangelis Pavlidis mocht de bal in de buurt van het doel op zijn borst aannemen. Ook hij zag de bal hard tegen de lat aan gaan.

In de beginfase van de tweede helft zat het de thuisploeg opnieuw niet mee. De Portugese verdediger Alexandre Penetra kopte de bal in de 52e minuut tegen de paal, waarna keeper Jasper Schendelaar daarna goed redde op een poging van Pavlidis.

PEC Zwolle had na een klein uur spelen wel succes. Voormalig international Bruno Martins Indi verwerkte een voorzet van Eliano Reijnders niet goed. Lennart Thy kreeg de bal voor zijn voeten en scoorde: 0-1.

De ploeg van Martens kreeg een kwartier voor tijd wat hulp van Zwolle. Thomas Lam kopte de bal in zijn eigen strafschopgebied ongelukkig tegen de hand van ploeggenoot Van den Berg. Pavlidis benutte de penalty en staat daarmee met negentien treffers weer naast Feyenoorder Santiago Giménez aan kop van de topscorerslijst van de Eredivisie.

AZ ging op jacht naar de winst, maar het doelpunt viel aan de andere kant. Doelman Rome-Jayden Owusu-Oduro verwerkt een schot van Younes Namli niet goed, waarna Velanas in de rebound toesloeg (1-2).

Mijnans redde in de 94e minuut uit een hoekschop alsnog een punt voor AZ.

Eerder deze week in Vandaag Inside liet Johan Derksen zich kritisch uit over de keuze van AZ om trainer Pascal Jansen te ontslaan. Bekijk het terug in de video bovenaan deze pagina.