AZ klopt Heracles en krijgt bovenste clubs in zicht

29 nov 2020, 19:44

AZ krijgt de bovenste clubs in de eredivisie steeds meer in zicht. De Alkmaarders behaalden zondag bij Heracles Almelo de vierde overwinning op rij: 2-1. De voorgaande weken was AZ achtereenvolgens te sterk voor RKC Waalwijk (3-0), sc Heerenveen (0-3) en FC Emmen (1-0). AZ is samen met Feyenoord nog zonder nederlaag dit seizoen.

AZ staat nog wel op de zevende plaats, met 17 punten uit negen duels. Nummer 3 Feyenoord heeft 22 punten maar speelde ook een wedstrijd meer.

Myron Boadu speelde zondag een belangrijke rol bij AZ. De 19-jarige spits maakte vorig seizoen in 24 wedstrijden 14 doelpunten. Boadu werd in oktober getroffen door het coronavirus. Met Albert Gudmunsson in de basis begon AZ daarna goed te draaien. Trainer Arne Slot hield daarom ook de laatste duels, toen Boadu weer beschikbaar was, vast aan de opstelling die succes bracht.

Tegen Heracles mocht Boadu voor het eerst sinds de thuiswedstrijd tegen VVV-Venlo van halverwege oktober (2-2) weer vanaf het begin meedoen in de competitie. Gudmundsson startte op de reservebank. In vergelijking met de thuiswedstrijd van donderdag tegen Real Sociedad in de Europa League (0-0), was het elftal van AZ op nog een plek gewijzigd. Pantelis Hatzidiakos bleef buiten de basis. Timo Letschert begon naast Bruno Martins Indi in het centrum van de verdediging.

Boadu kreeg in de 24e minuut de eerste grote kans. Na een goede voorzet van Calvin Stengs zag de geboren Amsterdammer zijn kopbal knap worden gestopt door doelman Michael Brouwer. Rai Vloet liet even later voor Heracles een goede optie onbenut.

Kort voor rust was Boadu in korte tijd twee keer belangrijk. In de 41e minuut kreeg AZ eerst een strafschop na een overtreding van aanvoerder Robin Pröpper op de spits. Teun Koopmeiners scoorde. Op aangeven van Koopmeiners zorgde Boadu in de 44e minuut zelf van dichtbij voor de 0-2.

AZ, dat de Noorse verdediger Jonas Svensson geblesseerd zag uitvallen, liet via Stengs na om in de tweede helft verder uit te lopen. Heracles kwam een kwartier voor tijd vrij onverwacht terug. De Belg Lucas Schoofs trapte de bal, na een vrije trap van Teun Bijleveld, binnen.

De Alkmaarders hielden stand en zagen Dani de Wit de bal nog tegen de paal trappen.