AZ klaar in Europa na bizarre slotfase

10 dec 2020, 22:01

AZ is er bij HNK Rijeka niet in geslaagd zich te plaatsen voor de zestiende finales van de Europa League. De Alkmaarders leden in Kroatië een onnodige nederlaag (2-1).

Voorafgaand wist de ploeg uit Alkmaar dat het zich met een zege op het al uitgeschakelde Rijeka op eigen kracht zou plaatsen voor de volgende ronde. Bij een gelijkspel in de return was AZ afhankelijk van het resultaat tussen groepswinnaar Napoli en Real Sociedad.

Tegen de verhoudingen in kwamen de Kroaten na rust op voorsprong via Luka Menalo. Lang had AZ niet nodig om van de schrik te bekomen. Owen Wijndal knalde van ruim twintig meter zijn eerste Europese doelpunt binnen.

Bevrijdend werkte die treffer allerminst voor AZ, dat de grip op de wedstrijd daarna verloor. Tien minuten voor tijd werd een overtreding van Jesper Karlsson zwaar bestraft met een directe rode kaart, en ging AZ in de slotfase uiteindelijk onderuit door een treffer van Ivan Tomecak in blessuretijd.