Terug

Volg Vandaag Inside

AZ is dipje te boven en voert druk op Ajax weer op

AZ is dipje te boven en voert druk op Ajax weer op

31 jan 2020, 23:07

ALKMAAR (ANP) - AZ lijkt serieus mee te gaan doen in de strijd om de titel in de eredivisie. De Alkmaarders kenden net voor en net na de winterstop even een mindere periode, maar zijn dat dipje weer te boven. Het elftal van trainer Arne Slot, dat stabiel en standvastig oogt en herkenbaar voetbal speelt, versloeg vrijdag hekkensluiter RKC Waalwijk met 4-0. AZ voerde met die zege de druk bij Ajax op. Beide ploegen hebben evenveel punten. Ajax kan zondag bij winst op PSV weer afstand nemen.

Het onderlinge duel tussen Ajax en AZ op 1 maart kan van doorslaggevende betekenis zijn. Halverwege december was AZ in Alkmaar met 1-0 te sterk voor de Amsterdammers. Ook toen kwamen de twee clubs in punten naast elkaar.

Spelers van AZ durfden na die zege voor het eerst hardop uit te spreken voor het kampioenschap te gaan. Daarna ging het echter mis. Na verrassende nederlagen tegen Sparta Rotterdam (3-0 op 21 december) en Willem II (1-3 op 18 januari) leek niets een tweede achtereenvolgende landstitel voor Ajax in de weg te staan. Het elftal van trainer Erik ten Hag blijkt, nu een aantal spelbepalende voetballers zijn weggevallen, ook kwetsbaar.

Zelfvertrouwen

De grote vraag is hoe onverstoorbaar en stoïcijns de spelers van AZ straks blijven in de beslissende fase. Tegen Heerenveen (1-2 winst) herpakte de ploeg van Slot zich vorig weekeinde en RKC was de ideale tegenstander om het enorme zelfvertrouwen van voor de winterstop verder terug te krijgen.

De Waalwijkers kregen in een winderig Alkmaar, waar de bal door de lucht spelen weinig zin had, uit counters wel de eerste kansen. Richard van der Venne, Emil Hansson en Tijjani Reijnders lukten het niet keeper Marco Bizot te passeren.

Zware test

AZ had het initiatief en kwam in de 28e minuut op voorsprong. Linkerverdediger Owen Wijndal creëerde ruimte voor Oussama Idrissi, die naar binnen kapte en raak schoot: 1-0. Nog voor rust werd het 2-0. Myron Boadu werkte de bal na een voorzet van Jonas Svensson binnen.

De mooiste treffer viel in de 51e minuut en kwam weer op naam van Idrissi, die de bal schitterend in de bovenhoek schoot. Boadu is nu topscorer van de eredivisie met dertien doelpunten, Idrissi staat na vrijdag op twaalf. Calvin Stengs, de derde aanvaller van AZ, zorgde voor de 4-0.

De eerstkomende zware test voor AZ volgt volgende week zondag, in Alkmaar tegen nummer drie Feyenoord.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.