AZ heeft eerste overwinning in eredivisie eindelijk te pakken

1 nov 2020, 22:57

AZ heeft voor het eerst dit seizoen een wedstrijd in de eredivisie gewonnen. De Alkmaarders versloegen RKC Waalwijk met 3-0. AZ heeft na zes duels acht punten en steeg daarmee naar de negende plaats op de ranglijst.

De opluchting bij het elftal van trainer Arne Slot was groot. De eerste vijf competitieduels eindigden in een gelijkspel. Bij vier van die vijf wedstrijden verspeelde AZ een zeker lijkende voorsprong. Het pijnlijkste puntenverlies was begin oktober tegen Sparta Rotterdam, toen AZ na een klein uur spelen nog met 0-4 leidde. Het werd 4-4.

Tegen RKC kende AZ, net als in de meeste andere wedstrijden, een uitstekende start. Na een fraaie lange voorzet van aanvoerder Teun Koopmeiners schoot Calvin Stengs de bal in de 5e minuut binnen. AZ had voor rust veel verder uit kunnen lopen, maar de vele kansen leverden geen treffer op.

RKC bleef zo in leven en wist dat de twijfel bij AZ, mocht het lang 1-0 blijven, mogelijk weer toe zou slaan. Dat leek even het geval toen Koopmeiners in de 68e minuut zijn strafschop zag worden gestopt door Kostas Lamprou.

AZ was echter zoveel beter dan RKC dat de tweede treffer niet uit kon blijven. Op aangeven van buitenspeler Jesper Karlsson scoorde spits Albert Gudmundsson in de 72e minuut: 2-0. AZ, waar onder anderen Myron Boadu na het coronavirus te hebben gehad terugkeerde in de selectie, liet het dit keer niet meer spannend worden. In blessuretijd zorgde Gudmundsson nog voor 3-0.

Na de nederlaag van FC Utrecht bij Heracles Almelo (4-1) zijn na dit weekeinde alleen AZ en Feyenoord nog zonder nederlaag.

AZ wacht nu een pittige week. Donderdag wacht in de Europa League de uitwedstrijd tegen de Spaanse koploper Real Sociedad en drie dagen later is in Friesland de voorlopig verrassende nummer vier van de eredivisie, sc Heerenveen, de volgende opponent.