AZ en FC Utrecht zorgen voor 10 (!) doelpunten in spektakelstuk

28 jan 2023, 22:57

AZ en FC Utrecht hebben in een bijzonder vermakelijke wedstrijd met 5-5 gelijkgespeeld. De twee ploegen speelden in Alkmaar 90 minuten vol op de aanval en bleven maar kansen creëren en doelpunten maken. De Griek Anastasios Douvikas maakte een hattrick voor FC Utrecht. Zijn landgenoot Vangelis Pavlidis schoot er drie in voor de thuisploeg.

Maxim Dekker en Mees de Wit scoorden in het spectaculaire duel voor AZ, Nick Viergever en Sander van de Streek waren trefzeker voor FC Utrecht. Het is de eerste keer sinds de 0-13 van Ajax bij VVV op 24 oktober 2020 dat er tien goals vielen in een Eredivisieduel.

AZ verzuimde door het spectaculaire gelijkspel de koppositie over te nemen in de Eredivisie. De ploeg van trainer Pascal Jansen kwam op 40 punten. Dat is er 1 minder dan koploper Feyenoord, dat zondag op bezoek gaat bij nummer 4 FC Twente. FC Utrecht handhaafde zich op de zevende plek met 30 punten.

Het waren de bezoekers die na ruim 10 minuten verrassend op voorsprong kwamen. Yukinara Sugawara gleed bij een verdedigende actie de bal voor de voeten van spits Douvikas, die AZ-keeper Matthew Ryan passeerde. Douvikas was kort daarna weer trefzeker: 0-2.

De Alkmaarders hadden een kwartier nodig om de achterstand van 2-0 om te zetten in een voorsprong van 3-2. De comeback begon met een goal van Dekker, maar daarna gaf Pavlidis de Alkmaarse veerkracht gestalte met twee doelpunten in nog geen 4 minuten. Utrecht was verre van aangeslagen door die drie snelle tegentreffers. De energieke ploeg sloeg terug met de gelijkmaker in de 40e minuut; Douvikas gaf met een hakje een voorzet vanaf rechts door op de vrijstaande Nick Viergever, die de bal in het doel werkte.

Na rust bleef de wedstrijd op en neer gaan. Weer was het Utrecht dat op voorsprong kwam. Eerst keurde de VAR een goal van Douvikas nog af wegens buitenspel, maar de na volgende aanval schoot de Griek zijn derde doelpunt wel reglementair binnen: 3-4. Wederom veerde AZ op en invaller De Wit maakte er 4-4 van. Diezelfde De Wit stond even later aan de basis van de 5-4. Pavlidis werkte diens voorzet fraai achter Barkas en de Griek noteerde daarmee zijn eerste hattrick in de Eredivisie. Nog was de wedstrijd niet gespeeld. Van de Streek bracht 10 minuten voor tijd Utrecht weer op gelijke hoogte met een kopbal. Hij kwam hard in botsing met doelman Barkas en bleef even dizzy liggen op het veld, maar haalde wel het einde van de wedstrijd. Na zijn 5-5 werd er nog steeds volop aangevallen, maar niet meer gescoord.