Terug

Volg Vandaag Inside

Arbiter bij ADO - Go Ahead onder vuur vanwege Instagram-bericht: 'Niet slim'

Arbiter bij ADO - Go Ahead onder vuur vanwege Instagram-bericht: 'Niet slim'

10 feb 2023, 10:55

Arbiter Edwin van der Graaf was donderdagavond het onderwerp van gesprek na afloop van het KNVB-bekerduel tussen ADO Den Haag en Go Ahead Eagles. Zijn integriteit werd namelijk in twijfel getrokken nadat hij enkele discutabele beslissingen had genomen tijdens de wedstrijd en voorafgaand aan het duel een opmerkelijk bericht had geplaatst op sociale media.

ADO plaatste zich donderdag als achtste en laatste club voor de kwartfinales van de KNVB-beker. De ploeg van Dick Advocaat won in het eigen Bingoal Stadion met 1-0. De bezoekers uit Deventer hadden naast enkele onbenutte kansen óók pech in Den Haag. Zo werd hen een ogenschijnlijk duidelijke strafschop ontnomen door leidsman Edwin van der Graaf.

Althans, dat stellen ESPN-analisten Kees Kwakman en Kees Luijckx. "Het kan zijn dat het zicht hem nét wordt geblokt, maar dit is wel heel duidelijk hoor. Je ziet ook gewoon dat shirt...", vertelde laatstgenoemde na het terugzien van de beelden. Kees Kwakman is ook stellig: "1000% strafschop". Van der Graaf kon tijdens de wedstrijd niet terugvallen op de VAR, die pas vanaf de kwartfinale zijn intrede maakt.

Bakfiets

Het optreden van Van der Graaf leidde logischerwijs tot onvrede onder fans van Go Ahead. Een bericht van de leidsman op Instagram voorafgaand aan het bekerduel wakkerde dat vuurtje vervolgens alleen maar verder aan. Waarschijnlijk onschuldig bedoeld plaatste Van der Graaf namelijk een video waarin te zien was hoe hij middels een bakfiets naar het stadion kwam. Naar verluidt woont hij om de hoek van het ADO Den Haag-stadion, in Voorburg.

De tekst gaat verder onder de video.

Dat zorgde voor de nodige argwaan vanuit de bezoekers uit Deventer. Zo zou hij partijdig hebben gefloten, aldus fanatieke Twitterraars. Kwakman gelooft daar echter niets van: "Ik geloof dat echt niet. Dat Edwin van de Graaf vandaag denkt: 'Ik ga vandaag eens even meer voor ADO fluiten'. Echt niet. Maar dit ga je krijgen, omdat hij het op sociale media zet. En dan gaan de Go Ahead-supporters dat natuurlijk roepen. Misschien moet je dat als scheidsrechter voorkomen door dat niet te plaatsen. Dat hij dit plaatst, zegt al genoeg. Hij denkt er helemaal niet bij na."

Luijckx vindt het ongelofelijk dat de arbiter daar niet over nagedacht heeft. "Als scheidsrechter moet je gewoon onpartijdig zijn en zelfs niet de indruk wekken... Dit is toch een beetje populair doen: 'Kijk mee eens met de fiets naar het stadion gaan'. Ik snap dat wel, maar dat moet je niet doen als de wedstrijd vijf minuten bij je huis vandaan is. Hij kan best die wedstrijd fluiten, maar ga niet dit soort dingen posten. Dat lijkt mij gewoon niet slim. Als scheidsrechter ben je een onpartijdig persoon; daar moet je van wegblijven."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.