Terug

Volg Vandaag Inside

Analyseren met Andy: 'De spelers van Oranje rukken zich suf op hun hotelkamer!'

Analyseren met Andy: 'De spelers van Oranje rukken zich suf op hun hotelkamer!'

23 nov 2022, 16:10

In Analyseren met Andy geeft Veronica Offside-gezicht Andy van der Meijde tijdens het WK op geheel eigen wijze zijn mening over alle gebeurtenissen op en rondom de velden in Qatar.

Andy, het wereldkampioenschap in Qatar is al enkele dagen in volle gang. Wat vind je van het toernooi tot nu toe?

"Heel erg kut! (lacht) Weet je wat het is… Dit toernooi leeft helemaal niet in Nederland. Ik hoor heel veel mensen die lekker op een terrasje naar die wedstrijd toe willen leven, een paar biertjes pakken. En nu zitten ze in de kou, of ze staan ergens binnen. Dat heeft helemaal geen zin, joh. De FIFA heeft lekker zijn zakken gevuld met vriendjespolitiek. Het is zonde dat het WK in deze tijd van het jaar is."

Het Nederlands elftal kwam maandag voor het eerst in actie en boekte een zwaarbevochten 0-2 zege op Senegal. Hoe kwam Oranje volgens jou voor de dag?

"Het was een heel moeilijke wedstrijd. Senegal is een stugge tegenstander. Die gasten geven alles. Voetballend zijn ze misschien niet al te best, maar ze werken wel voor elkaar. Ik vond het Nederlands elftal zonder vertrouwen spelen. In een laag tempo, afwachtend. Niet des-Nederland, en dat moet wel veranderen als ze tegen grotere landen spelen. Dan mogen ze wel wat meer vertrouwen uitstralen, want dit was echt huilen met de pet op. Wie mijn man of the match was? Remko Pasveer! (lacht) Die zat heel goed te coachen op de bank. Voor de rest was het helemaal niks."

Louis van Gaal koos voor sc Heerenveen-doelman Andries Noppert onder de lat. Hij kreeg na afloop van het duel veel positieve reacties. Wat vond jij van zijn optreden?

"Van Gaal gooide Noppert voor de leeuwen. Het is echt zo’n Van Gaal-actie, vind ik. Hij speelde wel aardig hoor, maar voor zo’n jongen… Hij heeft nog nooit in het Nederlands elftal gespeeld, en dan laat Van Gaal hem debuteren op het WK. Als hij één fout had gemaakt, was heel Nederland over hem heen gevallen. Echt een risico, maar het heeft goed uitgepakt. Maar ik had het nooit zo gedaan."

In aanloop naar de wedstrijd was er veel commotie over de One Love-aanvoerdersband. De FIFA dreigde aanvoerders een gele kaart te geven als ze de band wel zouden dragen. Wat vond jij van de beslissing van Oranje om de band daarom niet te dragen?

"Helemaal goed. Gewoon niet dragen! Als je een gele kaart krijgt, waarom zou je dat dan doen? Het is allemaal gezeik, joh. Laat politiek en voetbal lekker van elkaar los. Die voetballers krijgen altijd de schuld, kijk maar naar mij..." (lacht)

Aanstaande vrijdag is Ecuador de volgende tegenstander van Oranje. Wat verwacht je van die wedstrijd?

"Nederland wint die wedstrijd ook, maar het wordt wel moeilijk. Als Nederland een beetje baltempo houdt, wat sneller speelt dan tegen Senegal, en tussen de linies gaat spelen, dan wordt het een grotere uitslag. Als ze dat kunnen opbrengen, dan wordt het echt wel 2- of 3-0. Maar als ze in hetzelfde tempo spelen als tegen Senegal, dan wordt het misschien 1-0. Ik zou gewoon dezelfde spelers opstellen. Never change a winning team!"

Na de wedstrijd tegen Senegal vertelde Van Gaal dat hij op de wedstrijddag koffie was gaan drinken met zijn selectie, om de spelers te laten ontspannen. Dat had volgens de bondscoach niet zo goed gewerkt. Heb jij nog andere ideeën om de spelers te laten ontspannen? 

"Je hebt Van Gaal gehoord, hè? Hij nodigde Truus grappend uit om een wippie te doen op de hotelkamer. Dat moet hij die spelers ook laten doen. Want ze rukken zich suf daar op die kamer. Die zitten de hele dag te rukken, want die vrouwen mogen er niet bij. En bij Van Gaal wel? Dat kan toch niet. Al die spelers moeten ook aan hun trekken komen. En dat hoeft niet met hun vrouw te zijn…"

Dan nog even iets anders: Wilfred Genee kondigde afgelopen vrijdag aan dat er een tweede seizoen komt van Veronica Offside. Leuk nieuws! Hoe kijk je terug op het eerste seizoen?

"Ik vond het echt geweldig. Twee keer in de week lekker naar de studio om over voetbal te praten, met humor. Het is gewoon heel erg mooi en ik ben blij dat we doorgaan. Het is echt wat ik wilde, dus ik ben een heel blij man. We hebben een leuke groep, met Wilfred, Wesley Wim en ik, en dan af en toe Jan Boskamp of Kees Jansma erbij. Ik vind het geweldig!"

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.