Terug

Volg Vandaag Inside

Amnesty woest op FIFA na toewijzing WK clubs aan Saudi-Arabië

Amnesty woest op FIFA na toewijzing WK clubs aan Saudi-Arabië

15 feb 2023, 08:50

Wereldvoetbalbond FIFA heeft met de toewijzing van het WK voor clubteams aan Saudi-Arabië opnieuw laten zien dat het zelfs zijn eigen mensenrechtenpolitiek minacht. Dat stelt Amnesty International nadat bekend is geworden dat het toernooi van 12 tot en met 22 december wordt gehouden in het land waar kroonprins Mohammed bin Salman met harde hand regeert.

"De FIFA heeft weer eens de gruwelijke mensenrechtenbalans van een golfstaat genegeerd", zei Stephen Cockburn namens de mensenrechtenorganisatie, die zich eerder fel uitsprak tegen het WK voetbal in Qatar. "Daarmee minacht de bond ook het eigen mensenrechtenbeleid en is het medeplichtig aan een flagrante vorm van sportswashing." Met zogenoemde sportswashing gebruikt een regime het organiseren van een groot sporttoernooi om het imago op te vijzelen.

Saudi-Arabië krijgt uit de hele wereld veel kritiek vanwege het negeren van de mensenrechten. Amnesty stelt onder meer dat de vrijheid van meningsuiting er ernstig wordt beknot, dat er regelmatig executies en lijfstraffen worden uitgevoerd en dat vrouwen er veel minder rechten hebben dan mannen.

Saudi-Arabië is ook in de race om het WK voetbal voor landenteams van 2030 te organiseren.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.