Terug

Volg Vandaag Inside

Amnesty vraagt met spandoek in Kuip aandacht voor arbeiders Qatar

Amnesty vraagt met spandoek in Kuip aandacht voor arbeiders Qatar

11 okt 2021, 20:46

Amnesty International vraagt met een groot spandoek in De Kuip bij de WK-kwalificatiewedstrijd van het Nederlands elftal tegen Gibraltar aandacht voor de situatie van gastarbeiders in Qatar. 'FIFA en Qatar, laat arbeiders niet in hun hempie staan', staat op het spandoek. De Nederlandse voetbalbond KNVB heeft Amnesty toestemming gegeven om dat doek achter een van de doelen in het Rotterdamse stadion op te hangen.

'Amnesty is al heel lang bezig met het WK in Qatar en de situatie van de migrantenarbeiders', zegt een woordvoerder. 'In het voorjaar, bij de start van de WK-kwalificatie, was hier ook heel veel aandacht voor. De KNVB was daar toen eveneens heel actief mee bezig. Ze zijn op de goede weg, maar wij vinden dat het nog beter kan. Nu werkt de KNVB vooral achter de schermen aan dit onderwerp, terwijl er echt nog wel het een en ander moet verbeteren in Qatar. We willen daarom op deze manier weer eens een publiekelijk statement maken.'

Normaal gesproken zijn spandoeken die niets te maken hebben met een wedstrijd en politieke of commerciële boodschappen bevatten niet toegestaan in de voetbalstadions. De KNVB laat het spandoek van Amnesty echter hangen. 'Mensenrechten zien wij niet per se als politiek, daarom hebben we dit spandoek toegestaan', zegt een woordvoerder van de bond. 'Wij zitten op dezelfde lijn als Amnesty: de situatie van arbeidsmigranten in Qatar moet (duurzaam) veranderen en de aandacht voor het WK willen we hiervoor inzetten voor, tijdens en na het toernooi.' Het Arabische land organiseert eind volgend jaar het WK.

Amnesty vindt dat de KNVB nog nadrukkelijker de FIFA en Qatar moet oproepen om de werkomstandigheden van de arbeiders in het land te verbeteren. 'Bij de KNVB doen ze best wel hun best, er gebeuren goede dingen. Maar wij vinden het nog te weinig, ze mogen nog best een stapje harder lopen', zegt een woordvoerder. 'De KNVB is vooral van de stille diplomatie. Dat kan soms ook goed werken. Maar we vinden dat ze net als onder meer Noorwegen, Zweden, Finland en Denemarken moeten durven om de FIFA openlijk aan te spreken. En daarnaast zouden ze moeten proberen de grote voetballanden - Engeland, Duitsland, Spanje, Italië - mee te krijgen. Want die doen allemaal heel weinig.'

Amnesty International heeft vijf kaartjes gekocht voor het duel tussen Oranje en Gibraltar. Het is de bedoeling dat onder anderen directrice Dagmar Oudshoorn maandagavond op de tribune staat om het spandoek omhoog te houden.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.