Terug

Volg Vandaag Inside

Amerikaanse voetbalsters dwingen gelijke betaling als mannen af

Amerikaanse voetbalsters dwingen gelijke betaling als mannen af

22 feb 2022, 15:20

De Amerikaanse voetbalsters hebben afgedwongen dat ze voortaan evenveel geld ontvangen als de spelers uit de nationale mannenploeg. Na een lange strijd met de nationale bond, US Soccer, hebben de speelsters nu hun zin gekregen. Volgens Amerikaanse media ontvangen de voetbalsters van 'Team USA' ook 24 miljoen dollar (omgerekend ruim 21 miljoen euro) als compensatie voor gemiste inkomsten in de afgelopen jaren.

De Verenigde Staten zijn met vier wereldtitels het meest succesvolle land in het vrouwenvoetbal. De Amerikaanse voetbalsters prolongeerden in 2019 hun wereldtitel door Oranje in de finale met 2-0 te verslaan. Ze voeren ook al geruime tijd de wereldranglijst aan. De mannenploeg van de VS is heel wat minder succesvol, maar toch kregen de mannen beter betaald.

Onder aanvoering van sterspeler Megan Rapinoe ging de vrouwenploeg de strijd aan met de nationale bond. Ze stapten zelfs naar de rechter, maar die wees twee jaar geleden een claim van 66 miljoen dollar af. Na een jarenlange juridische strijd hebben beide partijen elkaar nu gevonden.

"We hebben ons al lang bestaande geschil over gelijke beloning opgelost", meldt US Soccer in een verklaring. "We gaan ons samen inzetten voor het bevorderen van gelijkheid in het voetbal. De voetbalsters van Team USA hebben ongekende successen behaald terwijl ze zich inzetten voor gelijke beloning voor zichzelf en de nieuwe generatie. Dit is hun moment." De 36-jarige Rapinoe noemt het "een grote overwinning".

De exacte financiële afspraken moeten nog worden vastgelegd in een collectieve arbeidsovereenkomst, die voor mannen en vrouwen gelijk is.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.