Terug

Volg Vandaag Inside

'Als de pillen zo op elkaar lijken, waarom brengt Ajax dan geen foto’s naar buiten?'

'Als de pillen zo op elkaar lijken, waarom brengt Ajax dan geen foto’s naar buiten?'

9 feb 2021, 15:36

Columnist Thijs Zonneveld verbaast zich in zijn column in het AD over de reacties over de positieve dopingtest van Ajax-doelman André Onana: 'Aan zijn verhaal wordt eigenlijk nauwelijks getwijfeld. Waarom is dat? Waarom worden er niet meer vragen over gesteld?'

De oud-wielrenner concludeert dat er wel een aantal analisten was die het verhaal van Onana in twijfel trok, maar dat de onderliggende tendens vooral was dat de doelman slachtoffer was geworden van een menselijke fout en een onmenselijk systeem: 'Aan zijn verhaal wordt eigenlijk nauwelijks getwijfeld. Twee pillen door elkaar gehaald omdat de verpakkingen op elkaar leken – foutje, verder niks. Waarom is dat? Waarom worden er niet meer vragen over gesteld? Als de strippen en pillen zo erg op elkaar lijken, waarom heeft Ajax er dan geen foto’s van naar buiten gebracht? Eerst zien, dan geloven. Ik zeg niet dat ik Onana niet geloof, maar ik zeg ook zéker niet dat ik hem zomaar wél geloof.'

Zonneveld vervolgt: 'Dat zijn verhaal zo klakkeloos wordt overgenomen (en dat bewust dopinggebruik eigenlijk al bij voorbaat van tafel is geschoven), heeft alles te maken met de perceptie van dopinggebruik in het voetbal. We doen alsof het niet voorkomt – en daarom komt het niet voor. De feiten en de cijfers vertellen een ander verhaal. Voetbal staat bol van de dopingaffaires,' concludeert hij, waarna hij onder andere de pillen en de spuiten bij Ajax in de jaren 70, de bloedtransfusies van Zidane én de 34 betrapte voetballers in de afgelopen drie jaar benoemt.

'Natuurlijk helpt doping bij voetbal,' concludeert de oud-wielrenner. 'Oók als je op doel staat. Er zijn talloze middelen denkbaar waarmee je sterker, sneller en alerter wordt, waarmee je meer uithoudingsvermogen hebt, waarmee je hoger springt, sneller herstelt en harder schiet. Sterker nog: in een sport waar zo veel geld in omgaat en waar de belangen zo groot zijn, is doping júist verleidelijk. Of Onana bewust of onbewust een plaspil heeft genomen, weet alleen hijzelf zeker. En ja, als het écht een onbedoelde, domme fout is geweest, dan is het een hard systeem. Dan kun je ook heus aandacht hebben voor de menselijke kant van de zaak. Maar zullen we dat dan ook bij andere betrapte sporters doen? En niet alleen bij de keeper van Ajax?'

Lees de hele column van Thijs Zonneveld hier.

Johan Derksen reageerde maandagavond in Veronica Inside ook op de positieve dopingtest: 'Onwaarschijnlijk dat Onana's vriendin een plaspil kreeg voorgeschreven'. Bekijk het in de video hieronder.

'Van der Sar staat als een papegaai de smoesjes van Onana na ...
2:56
'Van der Sar staat als een papegaai de smoesjes van Onana na ...

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.