Ajax wint uitduel met ADO met 2-4

20 dec 2020, 17:22

Op halve kracht heeft Ajax de uitwedstrijd tegen ADO Den Haag tot een goed einde gebracht. De koploper van de Eredivisie scoorde voor rust viermaal binnen 12 minuten en deed vervolgens zo weinig goed dat de thuisploeg de achterstand nog kon halveren: 2-4.

Ajax blijft door de zege koploper, met een voorsprong van 3 punten op PSV en 4 punten op Vitesse. Feyenoord en FC Groningen volgen op 7 punten. Ajax besluit de eerste helft van het seizoen woensdag met een uitwedstrijd tegen Willem II.

ADO tegen Ajax is normaal voor de voetballiefhebbers uit Den Haag en omstreken de wedstrijd van het jaar. Vanaf het moment dat het "oh, oh Den Haag" van Harry Klorkestein uit de speakers van het stadion schalt, verandert de Midden-Noord-tribune met fanatieke supporters in een kolkende massa. Voor Ajax was het vaak lastig voetballen in die intimiderende sfeer. En de spelers van ADO putten juist moed uit de aanmoedigingen. Zij probeerden het gebrek aan kwaliteit met nog meer vechtlust te compenseren.

Maar zonder fans was ADO tegen Ajax een wedstrijd waarin de bezoekers min of meer de uitslag konden bepalen. Trainer Erik ten Hag kon geen beroep doen op de geblesseerde David Neres, Mohammed Kudus, Noussair Mazraoui en Lassina Traoré. Maar ook met basisspelers als Klaas-Jan Huntelaar en Sean Klaiber kwam de koploper geen moment in de problemen, zelfs niet tijdens een wel heel matig optreden in de tweede helft.

Na de eerste soepele aanval na 20 minuten was het meteen raak. Dusan Tadic maakte zijn negende competitietreffer (0-1) op aangeven van Klaiber. Twaalf minuten later was het al 0-4, met dank aan twee treffers van Huntelaar en een doelpunt van Zakaria Labyad. Quincy Promes mocht na rust invallen. Hij werd afgelopen zondag gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij een steekpartij. Hij werd dinsdag weer vrijgelaten maar blijft verdachte. Promes ontkent iedere betrokkenheid en Ajax staat voorlopig op het standpunt dat je pas schuldig bent als dat ook is bewezen.

Ajax geloofde het wel met de eveneens ingevallen Kenneth Taylor, Lisandro Martínez en Jurgen Ekkelenkamp. ADO, de nummer voorlaatst van de Eredivisie, maakten de nederlaag met treffers van Michiel Kramer en Samy Bourard iets draaglijker en won zo wat aan vertrouwen voor het belangrijke duel van woensdag tegen PEC Zwolle.