Terug

Volg Vandaag Inside

Ajax walst over Excelsior heen en is koploper in de Eredivisie

Ajax walst over Excelsior heen en is koploper in de Eredivisie

16 okt 2022, 21:51

Ajax heeft de thuiswedstrijd tegen Excelsior benut om enige frustratie over de tegenvallende resultaten van de laatste weken van zich af te spelen. De kampioen heroverde met een ruime zege (7-1) de koppositie van de Eredivisie. Gelet op de vele kansen was een overwinning met dubbele cijfers mogelijk geweest.

Ajax leidt de competitie na tien speelronden met 25 punten, gevolgd door PSV (24 punten), Feyenoord (23 punten) en AZ (23 punten). De ploeg van Alfred Schreuder boekte weer eens een ruime zege met Brian Brobbey in de spits. De 20-jarige Amsterdammer keerde na acht wedstrijden terug als basisspeler. Hij kreeg de voorkeur boven Mohammed Kudus, die anderhalve maand geleden geleden mocht beginnen tegen Rangers FC. De Ghanees speelde zo goed in dat duel dat trainer Alfred Schreuder hem liet staan. Ajax won met Kudus centraal in de aanval nog wel ruim van Heerenveen (5-0), maar zegevierde vervolgens nog maar eenmaal in zes wedstrijden.

Brobbey was tegen Excelsior voortdurend aanspeelbaar maar ongelukkig met afwerken. Hij had veel vaker dan tweemaal moeten scoren. Ajax startte met Dusan Tadic als linksbuiten en Steven Bergwijn op de rechterflank. Vooral Tadic was daar zichtbaar gelukkig mee. Hij leidde de ene na de andere mogelijkheid in. Bergwijn viel pas op toen hij op links mocht spelen nadat Tadic was gewisseld. Davy Klaassen en Jorge Sánchez vervingen de geblesseerden Kenneth Taylor en Devyne Rensch.

Ajax creëerde kans op kans maar doelman Stijn van Gassel voorkwam met enkele fraaie reflexen dat Excelsior 'slechts' met een achterstand van 3-0 ging rusten. Hij reageerde attent op twee kopballen van Edson Álvarez en hield ook Brobbey tweemaal van scoren. Van Gassel verslikte zich ook in een schot van Steven Berghuis, zodat Sánchez zijn eerste doelpunt voor Ajax kon maken (1-0). Berghuis en Brobbey lieten de scoren nog voor rust verder oplopen.

Ajax werkte niet alleen slordig af maar verspeelde ook met enige regelmaat onnodig de bal. In tegenstelling tot AZ, Go Ahead Eagles, FC Volendam en Liverpool en Napoli de laatste weken kon Excelsior dat niet afstraffen. Met Owen Wijndal voor Daley Blind ging Ajax in de tweede helft vrolijk verder met het missen van kansen. Brobbey, Tadic en Bergwijn en de ingevallen Kudus lieten de score ook verder oplopen. Nikolas Agrafiotis bepaalde namens Excelsior in de slotminuut de eindstand.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.