Terug

Volg Vandaag Inside

Ajax-vrouwen als eerste Nederlandse ploeg ooit naar kwartfinale Champions League

Ajax-vrouwen als eerste Nederlandse ploeg ooit naar kwartfinale Champions League

30 jan 2024, 23:05

De voetbalsters van Ajax hebben zich na een spannende slotfase in de Johan Cruijff ArenA tegen AS Roma als eerste Nederlandse ploeg ooit geplaatst voor de kwartfinales van de Champions League.

De ploeg van trainster Suzanne Bakker won met 2-1 dankzij een doelpunt van Tiny Hoekstra en een eigen doelpunt van Roma-verdedigster Zara Kramzar in de 84e minuut.

Ajax zou zich met een zege op eigen kracht plaatsen voor de kwartfinales en moest bij een gelijkspel hopen dat Bayern thuis niet zou winnen van Paris Saint-Germain. Maar omdat de Duitse kampioen lang voor stond en het in de ArenA tot aan de eindfase 1-1 bleef, leek Ajax alsnog te worden uitgeschakeld. PSG speelde uiteindelijk 2-2 bij Bayern en gaat samen met Ajax door.

Na de loting had al niemand verwacht dat het in de groepsfase debuterende Ajax überhaupt tot de laatste speelronde zou kunnen meestrijden voor een plek bij de beste twee teams. PSG, Bayern en Roma haalden vorig jaar de kwartfinales.

Dankzij verrassende thuisoverwinningen op PSG en Bayern had Ajax voor het oog van tussen de 15.000 en 20.000 fans voor het laatste groepsduel toch alles in eigen hand. De spanning bij de jonge Ajacieden was zichtbaar in het onrustige spel. De Italianen werden na een kwartier voor het eerst gevaarlijk, maar keepster Regina van Eijk kon een afstandsschotje van Evelyne Viens makkelijk vangen.

De ArenA veerde enkele minuten later op toen er na een voorzet van spits Romée Leuchter hands leek te worden gemaakt. Ondanks geschreeuw ging de bal niet op de strafschopstip.

Kansen bleven schaars, maar na een vrije trap kwam Roma toch ineens op voorsprong. Aanvoerster Elisa Bartoli verlengde de voorzet net genoeg om de bal bij de tweede paal binnen te laten vallen. Uit een volgende standaardsituatie zorgde Bartoli ook bijna voor de 2-0, maar haar kopbal belandde op de Amsterdamse lat.

Vlak daarna, in de laatste minuut voor rust, maakte Tiny Hoekstra gelijk. De 16-jarige Lily Yohannes onderschepte de bal op het middenveld, liep met grote passen op het strafschopgebied af en legde op het goede moment breed. Hoekstra liet met een schuiver in de verre hoek de ArenA juichen.

De ploegen bleven in de tweede helft gelijkwaardig. Ajax kreeg een kansje via Leuchter, maar mocht vooral opgelucht ademhalen toen een Romeinse hakbal net voor het doel langs rolde.

Een slotoffensief bleef uit, maar juist uit een standaardsituatie haalde Ajax de overwinning binnen. Aanvoerster Sherida Spitse gaf voor, waarna Kramzar de ongelukkige was. Daarna werd de ArenA niet meer stil, zeker niet tijdens de ereronde van Ajax.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.