Ajax voert druk op bij PSV na ruime zege op Fortuna Sittard

22 dec 2021, 22:55

Ajax heeft de eerste helft van de competitie afgesloten met een thuiszege op Fortuna Sittard (5-0). Daley Blind en Antony zorgden binnen 22 minuten voor een redelijk veilige marge, Devyne Rensch en Sébastien Haller (2) bepaalden in de slotfase de eindstand.

Trainer Erik ten Hag kan zijn vermoeide selectie nu even rust geven voordat de Eredivisie over ruim drie weken weer wordt hervat. Als PSV donderdag in eigen stadion wint van Go Ahead Eagles, dan begint Ajax met een achterstand van een punt op de koploper uit Eindhoven aan de tweede helft van het seizoen.

Dat voelt niet helemaal goed in Amsterdam. Ajax incasseerde twaalf verliespunten in de Eredivisie. Dat is best opmerkelijk als je naar het doelsaldo kijkt van 56 doelpunten voor en slechts vier tegentreffers.

Ajax sloot de groepsfase van de Champions League zonder verliespunten af. Op het hoogste Europese niveau staan de meeste spelers van trainer Erik ten Hag wel op scherp. Maar in eigen land hebben ze moeite om zich iedere week weer op te laden, tot ergernis van Ten Hag. Die is de laatste weken steeds meer gaan vrezen dat het gebrek aan motivatie bij zijn voetballers de landstitel in gevaar brengt.

Tegen Fortuna Sittard kwam de zege van Ajax niet in gevaar. Daley Blind scoorde al in de veertiende minuut, nadat Dusan Tadic de bal net wel of net niet binnen het speelveld had gehouden. Na de 2-0 van Antony in de 22e minuut was het duel nagenoeg beslist. Als Ajax snel scoort, dan is er in de Eredivisie vaak niet zoveel aan de hand. Maar als doelpunten uitblijven, dan heeft de kampioen soms geen plan B. Vandaar het plan om Brian Brobbey en Steven Bergwijn terug te halen naar Amsterdam.

Ajax oogde ook na rust vermoeid. Maar Rensch tekende in de slotfase voor de 3-0 en Haller scoorde nog tweemaal in de laatste drie minuten van de wedstrijd. Ajax is toe aan rust analyseerde trainer Ten Hag zondag al na de uitzege van zondag op Feyenoord. Talenten zijn basisspelers geworden en hebben zelfs het Nederlands elftal gehaald. Internationals uit Zuid- en Midden-Amerika en Afrika zijn dit kalenderjaar de hele wereld over gevlogen.

Zij hebben nu even vakantie, totdat Ajax begin volgend jaar op trainingskamp gaat in Portugal en de Afrika Cup voor onder meer topscorer Haller begint. Ook daarom wil Ajax zich in de winterstop versterken met een of twee aanvallers. Want op 16 januari wacht een uitwedstrijd tegen FC Utrecht en een week later is PSV de tegenstander in Eindhoven.