Ajax verslaat Sporting en behaalt perfecte score in Champions League-groepsfase

7 dec 2021, 22:51

Ajax heeft de groepsfase van de Champions League in stijl afgesloten. Het elftal van trainer Erik ten Hag won ook het zesde groepsduel met Sporting Portugal (4-2). De club uit Amsterdam overwintert voor het eerst in de clubhistorie zonder puntenverlies in de koningsklasse, met een indrukwekkend doelsaldo van 20-5.

Groepswinnaar Ajax stuit in de achtste finales op een nummer 2 van een andere poule. De loting voor de knock-outfase staat voor komende maandag op het programma.

Weinig in een lege Johan Cruijff ArenA deed vermoeden dat het om een wedstrijd in de Champions League ging. Normaal trilt het stadion tijdens Europese wedstrijden en kunnen de spelers elkaar nauwelijks verstaan. Nu hoorde je hoe de regen neerdaalde op het gesloten dak van het onderkomen van Ajax.

Zowel Ajax en Sporting was al zeker van een plaats in de achtste finales. De kampioen van Nederland startte zonder aanvoerder Dusan Tadic en Jurriën Timber, die na een volgende gele kaart een schorsing moet uitzitten. Trainer Rúben Amorin van Sporting wijzigde zijn basisformatie van het duel van vrijdag met Benfica op maar liefst acht plaatsen.

Wie anders dan Sébastien Haller schoot Ajax na 8 minuten op voorsprong. De spits mocht een strafschop nemen nadat Daniel Braganca op zijn voet was gaan staan. Haller trad met zijn treffer in de voetsporen van Cristiano Ronaldo, die in het seizoen 2017/1018 voor Real Madrid ook in alle zes de groepswedstrijden scoorde. Haller mag zich met tien doelpunten voorlopig ook topscorer van de Champions League noemen.

Perr Schuurs mocht zich aanrekenen dat Sporting in de 22e minuut op gelijke hoogte kwam. De vervanger van Timber verkeek zich op een voorzet van Bruno Tabata en zag Nuno Santos scoren. Ajax bleef ook na de gelijkmaker sterker maar Antony en Martínez stuitte op João Virgínia, de doelman die in de 42e minuut niet kon voorkomen dat Antony een blunder van Luis Neto afstrafte.

Ajax ging na rust op zoek naar meer, met invallers Nicolás Tagliafico, Davy Klaassen, Devyne Rensch en Kenneth Taylor. Neres maakte de 3-0, vlak voordat hij werd gewisseld. Steven Berghuis tekende in de 62e minuut voor 4-1. Tabata bepaalde in de slotfase de eindstand namems de kampioen van Portugal.