Ajax verslaat Feyenoord in matige Klassieker

19 dec 2021, 16:24

Ajax heeft in een matige editie van de Klassieker van Feyenoord gewonnen. Het elftal van trainer Erik ten Hag werd aardig op weg geholpen door weer een eigen doelpunt van Marcos Senesi. Dusan Tadic verzilverde in de slotfase een strafschop in een lege Kuip (0-2).

Voor de tweede keer dit kalenderjaar trof Senesi in eigen doel tijdens een thuiswedstrijd tegen Ajax. De Argentijnse verdediger verslikte zich in de 44e minuut in een voorzet van Dusan Tadic, die door een verder redelijk onzichtbare Steven Berghuis was weggestuurd. Met Sébastien Haller in zijn buurt passeerde hij de kansloze doelman Justin Bijlow (0-1). Senesi was op 9 mei niet de enige Feyenoorder die in het verloren duel met Ajax in eigen doel schoot. Ook Ridgeciano Haps scoorde toen onbedoeld voor Ajax.

Senesi was in de 44e minuut de eerste speler die tot een schot op doel kwam. Kansen waren schaars voor rust. Feyenoord en Ajax probeerden elkaar snel vast te zetten, met veel balverlies en af en toe een pittige overtreding als gevolg. Scheidsrechter Dennis Higler trok in de eerste helft maar liefst vijf van de in totaal zeven gele kaarten. Jens Toornstra schoot in kansrijke positie over het doel van Ajax, net als de jarige Berghuis namens Ajax tegen zijn oude club. Antony krulde de bal nog een keer rakelings naast het doel van keeper Bijlow.

Feyenoord en Ajax incasseerden beiden een teleurstelling in aanloop naar de Klassieker. Gernot Trauner haakte geblesseerd af bij de thuisclub en Noussair Mazraoui kon niet voor Ajax uitkomen. Lisandro Martínez moest zich ook al snel laten vervangen bij de bezoekers. De wedstrijd werd leuker om naar te kijken toen Feyenoord na rust voor de aanval koos. Reiss Nelson, ingevallen voor Luis Sinisterra, stond nog geen minuut in het veld toen hij rakelings over schoot.

Feyenoord viel aan, zonder dat het grote kansen kreeg. En Ajax, waar Berghuis na een uur moest plaatsmaken voor Davy Klaassen, wachtte op een geslaagde counter die er maar niet kwam. Totdat de voor Jurriën Timber ingevallen Devyne Rensch in de tachtigste minuut doorbrak en in het strafschopgebied werd gevloerd door Nelson. Dusan Tadic benutte de strafschop en schreeuwde het uit van blijdschap en opluchting.