Ajax verslaat FC Groningen en neemt derde plaats weer over van AZ

16 mei 2023, 16:48

Ajax heeft dinsdagmiddag het restant van de wedstrijd FC Groningen - Ajax winnend af weten te sluiten. De wedstrijd, die zonder publiek gespeeld werd, eindigde in een 2-3 overwinning voor de Amsterdammers. Met deze zwaarbevochten overwinning springt Ajax weer over AZ heen naar plek 3 en mag het zelfs nog hopen op plek 2.

Ajax is twee speelronden voor het einde van de competitie de nummer 3 van de ranglijst, met een voorsprong van 2 punten op AZ. Het als tweede geklasseerde PSV heeft 5 punten meer dan Ajax en kan zich zondag tijdens het thuisduel met sc Heerenveen voor de voorronden van de Champions League plaatsen. De nummer 3 van de eindstand mag aan de Europa League deelnemen, de nummer 4 begint het Europese seizoen in de Conference League.

Het duel tussen het al gedegradeerde FC Groningen en Ajax werd zondag al na 9 minuten bij een gelijke stand (0-0) gestaakt nadat supporters van de thuisploeg tot twee keer toe een rookbom op het veld hadden gegooid. Zonder fans op de tribune begonnen de bezoekers sterk aan het restant van de wedstrijd. Steven Bergwijn was met een kopbal dicht bij de openingstreffer en ook Brian Brobbey was bijna succesvol.

Ajax was vooral gevaarlijk als het aanviel over de linkerflank, met de ijverige Dusan Tadic en Owen Wijndal. Tadic benutte in de 18e minuut een strafschop (0-1). De aanvaller mocht vanaf elf meter aanleggen na een overtreding van Laros Duarte op de doorgebroken Wijndal.

Ajax leek vastbesloten het duel snel te beslissen, maar moest in de 38e minuut de gelijkmaker toestaan. Wijndal gaf de voor de geblesseerde Ricardo Pepi ingevallen Florian Krüger te veel ruimte en doelman Gerónimo Rulli liet het schot van de Duitser door zijn handen glippen. Kort na die 1-1 verzuimde Mohammed Kudus de onttroonde kampioen opnieuw aan de leiding te brengen.

In de openingsfase van de tweede helft miste Kudus opnieuw een kans op 1-2. Ajax ontsnapte toen Krüger in zeer kansrijke positie overschoot. Brobbey trof in de 68e minuut wel doel voor Ajax. Jurriën Timber, op aangeven van Tadic, kopte raak in de 81e minuut (1-3). Duarte bepaalde in de 87e minuut de eindstand namens de thuisploeg (2-3).