Ajax verliest verrassend van Go Ahead Eagles in Deventer

27 feb 2022, 18:42

Ajax heeft opnieuw punten verspeeld vlak na een wedstrijd in de Champions League. De koploper van de Eredivisie verloor de uitwedstrijd tegen Go Ahead Eagles (2-1). Daardoor ligt de titelrace in de Eredivisie weer open. PSV, de nummer 2 van de ranglijst, heeft nog maar 2 punten minder dan Ajax.

Voetballen in de Champions League vergt veel van de spelers van Ajax. Jurriën Timber had zoveel klachten aan de uitwedstrijd van woensdag tegen Benfica overgehouden dat hij niet inzetbaar was. Noussair Mazraoui was ook allesbehalve fit, maar kon uiteindelijk een helft spelen. André Onana verdedigde het doel van de koploper omdat Remko Pasveer een vinger heeft gebroken in Lissabon.

Het was ook alweer de vierde keer dat Ajax dit seizoen punten verspeelde na een wedstrijd in de Champions League. De club uit Amsterdam verloor van FC Utrecht (0-1) nadat het Besiktas had ontvangen in de Johan Cruijff ArenA. Vlak na het uitduel met Borussia Dortmund bleef Ajax in Amsterdam tegen de Eagles steken op 0-0. En een paar dagen na de thuiswedstrijd tegen Sporting verloor Ajax van AZ (1-2).

De club uit Deventer koos voor dezelfde tactiek als in november in de ArenA. Eagles startte met vijf verdedigers en trok zich na balverlies massaal terug rond het eigen strafschopgebied. Davy Klaassen kopte Ajax in de openingsfase bijna op voorsprong maar raakte de lat. Sébastien Haller was ook dicht bij de 0-1, maar het was uiteindelijk de thuisploeg die met een gelukje op voorsprong kwam. Iñigo Córdoba scoorde via het lichaam van Daley Blind.

Ajax speelde in een te laag tempo om de goed georganiseerde defensie van de tegenstander uit elkaar te spelen. De kampioen kwam nauwelijks tot uitgespeelde kansen. Blind en Haller waren nog wel gevaarlijk met afstandsschoten, maar Luuk Brouwers had de Eagles ook zomaar naar 2-0 kunnen counteren. De aanvoerder bereidde diep in blessuretijd wel de 2-0 van Philippe Rommens voor.

Wat Ajax ook probeerde in de tweede helft, heel veel kansen leverde het niet op. Uiteindelijk was het alleen Steven Berghuis die nog scoorde in de 64e minuut, na een mislukte kopbal van verdediger Gerrit Nauber van de thuisploeg.