Terug

Volg Vandaag Inside

Ajax tweede hofleverancier van profvoetballers in Europa

Ajax tweede hofleverancier van profvoetballers in Europa

9 nov 2020, 15:49

Na de Servische club Partizan Belgrado heeft Ajax de meeste zelf opgeleide spelers rondlopen in Europa. Van alle voetballers uit de 31 sterkste Europese competities zijn er 77 afkomstig uit de jeugdopleiding van de Amsterdammers. Partizan is koploper met 85 zelf opgeleide spelers. Dat blijkt uit onderzoek van CIES Football Observatory.

Het onderzoeksinstituut definieert een opleidingsclub als volgt: spelers moeten tenminste drie seizoenen tussen hun 15e en 21e jaar bij een bepaalde club hebben gespeeld. Het is de eerste keer dat de onderzoekers van CIES op deze manier hun berekeningen maken. Frenkie de Jong wordt daarom ook gezien als opleidingsproduct van Ajax, hoewel de huidige middenvelder van FC Barcelona het grootste deel van zijn jeugd bij Willem II speelde.

Dinamo Zagreb (71 spelers) staat als nummer drie op de lijst. Ook PSV en Feyenoord scoren hoog, zij staan respectievelijk op de negentiende en twintigste plaats.

Als alleen gekeken wordt naar alle voetballers die actief zijn in Engeland, Spanje, Italië, Duitsland en Frankrijk, de vijf grootste competities in Europa, dan is de jeugdopleiding van Real Madrid hofleverancier met 43 spelers. FC Barcelona volgt met 32 spelers, de Franse club Olympique Lyon heeft 31 zelf opgeleide voetballers rondlopen op de Europese velden. Ajax staat op die ranglijst vijftiende met 20 spelers.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.