Ajax speelt gelijk tegen Benfica in Champions League

23 feb 2022, 23:00

Ajax heeft nog geen afstand kunnen nemen van Benfica. De club uit Amsterdam verspeelde tijdens de uitwedstrijd in Lissabon tot tweemaal toe een voorsprong (2-2).

De beslissing voor een plaats in de kwartfinale valt op 15 maart tijdens de return in de Johan Cruijff ArenA. Gescoorde doelpunten in een uitduel geven dan niet de beslissing bij een gelijke stand. Een uitslag van 0-0 telt dan dus net zo zwaar als de 2-2 van de eerste ontmoeting.

Trainer Erik ten Hag vond een middenveld met Davy Klaassen en Steven Berghuis iets te aanvallend voor een zware uitwedstrijd tegen Benfica op het hoogste Europese niveau. Hij besloot een plekje vrij te maken voor Ryan Gravenberch in zijn basisformatie. Klaassen, deze maand al twee keer goed voor de openingstreffer, moest op de bank plaatsnemen.

De 19-jarige Gravenberch stelde zijn trainer niet teleur. Maar het werd voor de duizenden supporters van Ajax in Estádio da Luz pas echt genieten als Antony aan de bal kwam. De Braziliaanse dribbelaar met een brutale blik speelde al in de eerste minuut Julian Weigl door zijn benen. Vervolgens was hij betrokken bij veel gevaarlijke momenten voor het doel van de thuisploeg in de eerste helft.

Dusan Tadic schoot Ajax in de 18e minuut op voorsprong. De Serviër schoot koelbloedig raak nadat Noussair Mazraoui de bal op Álex Grimaldo had veroverd. Benfica kwam acht minuten later op gelijke hoogte. Jan Vertonghen, oud-speler van Ajax, kreeg veel ruimte omdat Mazraoui was uitgegleden. De Belg schoot de bal hard voor het doel en had geluk dat Sébastien Haller de bal in eigen doel werkte.

De maker van het eigen doelpunt revancheerde zich nog geen drie minuten later voor zijn ongelukkige actie. Haller was dit keer wel Vertonghen de baas en scoorde koelbloedig. Aan zijn treffer ging een prachtige actie van Antony vooraf. Haller vierde zijn elfde doelpunt van dit seizoen in de Champions League. De topscorer van de koningsklasse van het clubvoetbal sloeg vlak voor rust bijna nog een keer toe. Hij kreeg de bal net niet in het doel, nadat Edson Álvarez de paal had geraakt.

Benfica vocht ook na rust voor wat het waard was. De thuisclub verhoogde de druk op het doel van Ajax, dat steeds meer moeite kreeg met het fysieke spel van de Portugezen. Ajax werd nauwelijks nog gevaarlijk in de tweede helft. Alleen Mazraoui kreeg nog een grote kans, maar hij stuitte op doelman Odisseas Vlachodimos. Ajax ontsnapte een paar keer aan de gelijkmaker voordat Benfica in de 72e minuut wel scoorde. Doelman Remko Pasveer kreeg een afstandsschot onvoldoende onder controle en zag invaller Roman Jaremtsjoek profiteren.