Ajax op de valreep onderuit in Champions League-kraker tegen Liverpool

13 sep 2022, 00:00

Ajax heeft de uitwedstrijd tegen Liverpool in de Champions League verloren. De koploper van de Eredivisie leek lang wel heel goed weg te komen met een gelijkspel tegen de veel sterkere thuisploeg. Maar in de voorlaatste minuut van de reguliere speeltijd maakte Joël Matip met zijn hoofd het winnende doelpunt (2-1).

Ajax wist dat het zou gaan stormen op Anfield. Liverpool leed woensdag tegen Napoli (4-1) een van de meest pijnlijke nederlagen uit de recente clubgeschiedenis. De getergde spelers van trainer Jürgen Klopp waren gebrand op eerherstel. "Maar als we moedig en goed aan de bal zijn, dan liggen er ook kansen", voorspelde trainer Alfred Schreuder.

Maar Ajax kreeg niet eens de kans om lef te tonen in een van de meest indrukwekkende stadions van Europa. Liverpool gunde de bezoekers nauwelijks tijd, ruimte en adem. Ajax voelde zich een beetje als sc Heerenveen zaterdag in de Johan Cruijff ArenA. Mooie plannen zijn lastig uit te voeren als de tegenstander sterker, sneller en beter is.

Mohamed Salah vertaalde in de 17e minuut het krachtsverschil tussen beide ploegen met de openingstreffer, op aangeven van Diogo Jota. De aanvaller uit Egypte kreeg te veel ruimte van Daley Blind en profiteerde dankbaar (1-0). Ajax ontsnapte vervolgens aan een grotere achterstand toen Luis Díaz en Jota naast schoten. En toen was daar die aanval waar de kampioen van Nederland al een tijdje op hoopte. Blind opende in de 27e minuut fraai op Steven Berghuis. Steven Bergwijn kon net niet bij de bal maar Mohammed Kudus wel. De Ghanees scoorde prachtig via de onderkant van de lat.

Het was aan doelman Remko Pasveer te danken dat Ajax met een gelijke stand de rust haalde. De oudste keeper uit de voorselectie van Oranje voor de komende interlands met Polen en België voorkwam dat Trent Alexander-Arnold en Virgil van Dijk scoorden.

Ajax is veruit de meeste wedstrijden van het seizoen veel in balbezit. Maar ook in de tweede helft liep het eigenlijk alleen maar achter de thuisploeg aan. Liverpool, de club met een waslijst aan blessures, heeft zo'n brede selectie dat het na ruim een uur nog aanvallers als Darwin Núñez en Roberto Firmino kon laten invallen.

Ajax wankelde, maar kreeg een prachtige kans op de 1-2. Blind kopte echter naast. Op basis van de verhoudingen op het veld verdiende Ajax ook geen tweede treffer. De bezoekers ontsnapten in de slotfase opnieuw toen Salah de paal raakte. Uiteindelijk kopte Matip wel raak. Tadic keerde zijn inzet, maar stond achter de doellijn.